La Vanguardia (Català)

Neu i aigua beneïdes

La nevada arriba a cotes baixes a Lleida, deixa postals a Tarragona i provoca pocs incidents fins que cap al tard atrapa 80 conductors a Prades

- ESTEVE GIRALT Tarragona

Puntual, com havien anunciat les previsions meteorològ­iques i pregonat les autoritats, el temporal de neu va irrompre ahir a Catalunya: va entrar amb cert vigor per les comarques de l’interior de Tarragona, fins a descendir a cotes de 500 a 700 metres, i de Lleida, per sota dels 300. Però la nevada ni va ser general ni excepciona­l i la neu només va agafar en zones més o menys acostumade­s a rebre’n. El resultat, una jornada en general tranquil·la, sense gaires incidents, fins que ahir a la tarda van quedar atrapats uns 80 conductors quan va quedar tallada la carretera entre Albarca i Prades (Baix Camp).

En espera de veure avui el pas fi- nal del temporal per Barcelona i Girona, inclosa la costa, hi ha cert malestar entre restaurant­s i hotels per l’anul·lació de reserves i crítiques perquè consideren excessiva l’alarma.

“S’ha complert el que havíem dit que podria passar i s’ha reaccionat a temps, no hem de lamentar cap incidència greu”, va destacar ahir Jordi Jané, conseller d’Interior, encara que demanant cautela abans de poder cantar victòria avui, quan està previst que pugin les temperatur­es i passi la cua de la borrasca. Fins ahir, més de mig centenar de sortides dels bombers per la nevada, la pluja o el vent per incidèncie­s lleus. La més destacada, l’evacuació de 60 passatgers d’un tren Rodalies que va xocar amb una palmera que havia caigut sobre la via a Calella (Maresme).

La circulació per carretera, una de les grans pors, va tenir poques afectacion­s, localitzad­es en carre-

El temporal garanteix obrir pistes per Setmana Santa, després d’un hivern sota mínims

teres de Tarragona i Lleida, on van haver d’actuar amb comptagote­s les màquines llevaneus mobilitzad­es. La neu en cotes molt baixes, sobre els 250 metres, va sorprendre a primera hora del matí a diverses comarques de Lleida (Urgell o nord de la Segarra), encara que no es van acumular gruixos importants. Sí que es va registrar una nevada notable en municipis de la muntanyes de Tarragona com Prades (Baix Camp), amb 15 centímetre­s d’espessor. La pluja sí que va ser molt més general i especialme­nt ben rebuda pel sector agrícola després d’un hivern sec. El gran temor, la baixada de les temperatur­es per les possibles gelades.

Al Pirineu, on la nevada va ser abundant, el temporal es va acollir amb especial alegria després d’un hivern atípic, amb poc fred i poca neu. Per a les estacions d’esquí aquesta neu garanteix poder arribar en bones condicions fins al final de temporada i poder obrir més pistes per Setmana Santa. La circulació amb cadenes, en una dotzena de carreteres, es va localitzar en vies acostumade­s a la neu.

 ?? ADRIÁN ROPERO / EFE ??
ADRIÁN ROPERO / EFE
 ?? VICENÇ LLURBA ??
VICENÇ LLURBA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain