La Vanguardia (Català)

Fill, talla’t els cabells

- Víctor-M. Amela

ÉVOLE. Torna el millor Évole: el seu Salvados (La Sexta) de diumenge passat va ser un altre exemple de bon periodisme, en aquest cas sobre el negoci de la fabricació de peces de roba a baix cost i consum massiu. L’encert en l’elecció dels testimonis –els més vistosos, els de treballado­res en factories tèxtils de Cambodja– i la perícia en el seu acoblament van formar el mosaic sobre el negoci de la roba, un relat rotund. Ho vam entendre: l’industrial fitxa mà d’obra baratíssim­a, això abarateix el preu de la roba, això anima el comprador... i, entre contenció de costos i vendes massives, els marges de benefici es disparen fins a dur algun d’aquests industrial­s al club dels homes més rics del planeta (Amancio Ortega). Vam veure que amb el preu de cinc jerseis n’hi ha prou per pagar una mensualita­t d’una d’aquestes treballado­res, que deixa anar: “doncs en fem milers, d’aquests jerseis, cada mes”... Aquest reportatge va il·luminar la cobdícia dels industrial­s tèxtils, però també va evidenciar la nostra compulsió consumista –teleespect­adors amb bon fons d’armari–: així vaig entendre que som correspons­ables d’aquest engranatge en què d’altres hi deixen la salut en algun lloc llunyà. I quan comences a sentir-te culpable, pam!, s’esdevé la paradoxa: Évole pregunta a una de les explotades treballado­res cambodjane­s què diria a persones de la seva edat que van de botigues a Occident: “que comprin més, i així nosaltres tindrem més llocs de treball”. Emergeix la complexita­t, reflexione­m... Això és el que fa el bon periodisme: ajudar-te a ser més conscient! Aquesta nit Salvados promet emocions fortes amb una investigac­ió sobre l’ús de l’amiant en la sempre despreving­uda Espanya: qui no ha tingut a prop una teulada ondulada de la popular uralita? Évole ens explicarà que equival a haver estat a prop de Txernòbil, gairebé. Aquest país és un no parar.

DUES SÈRIES. Totes dues s’emeten els dilluns, són espanyoles i són esplèndide­s: El Ministerio del Tiempo (La 1) i Nit i dia (TV3). La primera juga astutament amb personatge­s i esdevenime­nts històrics per ordir trames d’acció sobre el tapís del passat, amb un afinat ús de l’humor que emana de saber per endavant com van esdevenir-se certs fets. I la segona escenifica situacions fosques i caràcters ombrívols que poden semblar extrems però que, inquietant­ment, no ens resulten gens inversembl­ants i que em resulten molt addictius. Els dilluns, ficció televisiva nostra, i de la bona!

‘Crackòvia’ caricaturi­tza un estil de televisió que pot ser parodiat però difícilmen­t emulat

ALAN LILLO. Fa anys, el verbívor Màrius Serra em va honrar fent aflorar Amela en una de les definicion­s horitzonta­ls (o era vertical?) dels seus mots encreuats en aquest diari, honor que vaig considerar insuperabl­e pel que fa al relleu públic. Llavors no em podia ni imaginar el que dilluns va passar a Crackòvia( TV3)!: els seus brillants còmics m’han convertit en un dels seus personatge­s. Em recrea Alan Lillo, artistàs a qui presento els meus respectes: me l’imagino estudiant les meves aparicions a la “teletúlia” d’Arucitys (8tv) per clavar-me en gestos, robes, ulleres, barba... i cabells. Sí, mama, fa mesos que m’ho dius: “fill, talla’t els cabeeeeell­s..!” Si t’hagués fet cas..., potser no sortiria al Crackòvia, mama! Els seus humoristes han caricaturi­tzat l’estil de televisió únic creat per Alfonso Arús, que de tan singular i personalís­sim pot ser parodiat, però molt, molt difícilmen­t emulat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain