La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Disciplina zoològica que es dedica a l’anatomia animal a les taules de dissecció. La forma de parlar leprosa. 2 El treballado­r de la fàbrica. Hi poso sofàs, taules i cadires. L’anvers prosaic. 3 Encens. Inflamació de la còrnia i la conjuntiva, transmissi­ble. 4 Purgants extrets del lli. Decadència. Puny d’espasa. 5 Dos terços de mig. Os que encaixa en l’escotadura de l’os frontal i contribuei­x a formar la base del crani i les fosses nasals. Quan es moca s’ofega. 6 Jocs infantils basats en la sorpresa. Tractament de les malalties de l’orella. 7 Sofre. Torna a alimentar com si fossin nadons. Ambre de color groc. 8 Que s’esdevé per atzar, com la roba que trio jo cada matí quan obro l’armari. As. Ho elaboro dalt d’un arbre. 9 L’Arús en boca d’alguns parlants. Veí de lorenesa que en degué quedar ben tip. Davant T fa sindicat i davant N canal. 10 Si tens eufòria les tens totes. Eina per fer girar la terra que la cultura popular associa a la ciutat de Barcelona. Còpula. 11 Esquerp, sobretot a la Garrotxa.

Articulaci­ó en què un cos dur, com ara un os o una dent, encaixa i queda fix. 12 A les portes de la llibertat. Causar desperfect­es. Ens neguem a declarar tots els impostos que ens han carregat. 13 Diu que perd el cap. Li subvencion­aran els estudis. Principi etimològic. 14 No n’has de fer res, si la nàpia és d’un pam. Saludables. Crit de sorpresa en escoltar sor Lucía.

VERTICALS 1 Animals fòssils. Donin suport financer. 2 Els exigeix a fer alguna cosa. L’estil natatori més veloç. Cua sense cap. 3 Preguin. Foradat. A les portes de Sudàfrica. 4 Tebiors. Llengua semítica que palindromi­tza el bar. 5 Pregant a la mina. Bolets. 6 Mulla perquè no mira. Que viuen als boscos. Acabar abstemi. 7 Principi immens. Insignific­ants, de condició inferior. Augmentati­u que canvia el seu sentit si va davant o darrere de l’home. 8 Associació d’olivaraire­s i taronjaire­s. Imita la vocalista. Principi d’afonia. Ros no oxigenat. 9 Cus les inicials del raper nord-americà. S’instal·la en tendes. 10 Acceptacio­ns per part de l’autoritat competent. Transmeto una actitud. 11 Pare petri de la Constituci­ó espanyola. Amb fort vent. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 12 Ens cal per respirar. Relativa a l’Os. El suport del punxó més odiat pels pollastres. 13 El pianista que més bisos ha fet en la història del cinema. Aquest poderós local intenta influir sobre el vot dels seus veïns. Una grega que tragina l’idiota. 14 El primer viatge. Que s’encén fàcilment. Targeta telefònica.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain