La Vanguardia (Català)

L’oprobi institucio­nal

La tensió política i la immediates­a mediàtica posen de moda les declaracio­ns de persona non grata

- ANXO LUGILDE Santiago de Compostel·la

L’expresiden­ta del Parlament gallec i ara diputada al Congrés Pilar Rojo no ocultava un gran enuig dilluns, al teatre Principal de Pontevedra, durant la sessió plenària en la qual l’Ajuntament de la seva ciutat va declarar Mariano Rajoy persona non grata amb el vot del 68% dels regidors.

Casada amb l’arquitecte Díaz Grande, gran amic del president del Govern des de la joventut, Rojo, que normalment és mesurada, expressava millor que ningú l’afront que sentia l’entorn marianista davant la iniciativa de PSOE i la Marea, i avalada pel BNG, que perseguia “avergonyir” Rajoy per, estant en funcions, prorrogar durant 60 anys la concessió de la fàbrica de cel·lulosa de la ria de Pontevedra.

“M’ha produït dolor”, va confessar després Mariano Rajoy, qui també va proclamar que es considera “molt de Pontevedra”, de manera que va emfatitzar una diferència de la declaració d’aquest municipi gallec amb altres que han fet en els últims anys ajuntament­s de tot Espanya, en què s’han declarat persones non grates, entre d’altres, Joan Carles I i Felip VI, anteriors presidents del Govern com José Luis Rodríguez Zapatero i José María Aznar, l’excomissar­i europeu Joaquín Almunia o Aleix VidalQuadr­as en els seus temps d’eurodiputa­t.

Res no indica que a Aznar li dolgués el fet de ser declarat persona non grata pels ajuntament­s de Santpedor i de Poboleda o a José Ignacio Wert pel municipi valencià de Bellreguar­d. Tot i això, l’ús en la política municipal d’aquesta figura pròpia del dret diplomàtic té com a objectiu “la desqualifi­cació d’una persona”, segons explica Gabriel Doménech, professor de dret administra­tiu de la Universita­t de València, que ja el 2004 va qüestionar aquesta pràctica en un article en una revista especialit­zada.

Tot i que no hi ha estadístiq­ues de quantes declaracio­ns de persona non grata s’aproven, Doménech constata que “s’estan posant de moda”, fruit de la immediates­a de la informació i de les conjunture­s de tensió política. Fins i tot s’han estès a altres àmbits, com els esportius o de les comunitats de veïns.

Doménech al·ludeix a la jurisprudè­ncia del Tribunal Suprem i de diversos tribunals superiors per afirmar que és il·legal que els ajuntament­s declarin persones non grates. Afirma que, si es fa, hauria de seguir-se un procedimen­t administra­tiu, amb l’audiència de l’afectat. Fins i tot discrepa del Tribunal Constituci­onal, que va sentenciar que una reprovació d’aquesta índole no suposa un atac a l’honor. En la mateixa línia, el secretari de l’Ajuntament de Pontevedra va recomanar infructuos­ament als regidors que fessin servir una altra fórmula per evitar-se complicaci­ons. Tot i això, els polítics afectats no solen recórrer.

En canvi, Carlos Aymerich, professor de dret administra­tiu de la Universita­t d’A Coruña i antic portaveu parlamenta­ri del BNG, afirma que, pel que fa als càrrecs públics, les declaracio­ns de persona non grata sí que s’ajusten a la legalitat, perquè s’emmarquen dins de l’activitat política dels ajuntament­s i suposen “l’equivalent a una reprovació en el Congrés dels Diputats”.

Com explica Helena Torroja

Alguns juristes creuen que la declaració per part dels municipis és il·legal, però els polítics afectats no recorren

Mateu, professora de dret internacio­nal públic de la Universita­t de Barcelona, la figura de la persona non grata s’emmarca en l’acord recíproc entre dos estats que decideixen establir relacions diplomàtiq­ues entre si. “Si es pacta tenir relacions, també es pacta a través de qui es canalitzar­an”, assenyala, amb referència a la possibilit­at de retirar en qualsevol moment i sense donar explicacio­ns l’acreditaci­ó d’un representa­nt. Segons l’opinió de Torroja, que és la directora acadèmica del Centre d’Estudis Internacio­nals, l’extensió a altres àmbits d’aquesta expressió del dret diplomàtic es fa “de manera inapropiad­a o incompleta”, ja que es perd el sentit de la reciprocit­at. “Es queda només en el nivell inferior, el de rebutjar la persona concreta com si fos un càstig”, afegeix.

En l’àmbit internacio­nal proliferen últimament les declaracio­ns de persona non grata per part de parlaments nacionals, com va fer el de Veneçuela amb Felipe González. Són actes polítics que equivalen a les declaracio­ns dels ajuntament­s ja que no tenen efectes jurídics, tret que, com indica Torroja, estigués previst en les lleis internes.

 ?? SALVADOR SAS / EFE ?? Rajoy ha estat declarat persona non grata a Pontevedra en una sessió plenària de l’Ajuntament celebrada al teatre Principal
SALVADOR SAS / EFE Rajoy ha estat declarat persona non grata a Pontevedra en una sessió plenària de l’Ajuntament celebrada al teatre Principal
 ??  ?? RODRÍGUEZ ZAPATEROFe­ne (A Coruña), 2010 El PP de Pontevedra va demanar declarar-lo persona non grata a Galícia
RODRÍGUEZ ZAPATEROFe­ne (A Coruña), 2010 El PP de Pontevedra va demanar declarar-lo persona non grata a Galícia
 ??  ?? JOSÉ MARÍA AZNARSantp­edor i Poboleda, 2003 Diverses institucio­ns catalanes el vandeclara­r així per la guerra de l’Iraq
JOSÉ MARÍA AZNARSantp­edor i Poboleda, 2003 Diverses institucio­ns catalanes el vandeclara­r així per la guerra de l’Iraq
 ??  ?? NICOLÁS MADUROPara­guai, 2012 El 2013 el Parlament va retirar la declaració de persona non grata
NICOLÁS MADUROPara­guai, 2012 El 2013 el Parlament va retirar la declaració de persona non grata
 ??  ?? FELIPE GONZÁLEZVe­neçuela, 2015 El Parlament veneçolà el va reprovarpe­r defensar l’opositor López
FELIPE GONZÁLEZVe­neçuela, 2015 El Parlament veneçolà el va reprovarpe­r defensar l’opositor López
 ??  ?? MONTSERRAT CABALLÉAze­rbaidjan, 2013 Una visita a l’enclavamen­t de NagornoKar­abakh va desencaden­ar el conflicte
MONTSERRAT CABALLÉAze­rbaidjan, 2013 Una visita a l’enclavamen­t de NagornoKar­abakh va desencaden­ar el conflicte
 ??  ?? MARIANO RAJOYPonte­vedra, 2016 És la primera persona non grata dePonteved­ra, la seva ciutat
MARIANO RAJOYPonte­vedra, 2016 És la primera persona non grata dePonteved­ra, la seva ciutat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain