La Vanguardia (Català)

“El nen va a l’escola a aprendre, no a ser feliç”

Alberto Royo, autor de ‘Contra la nueva educación’

- CARINA FARRERAS Barcelona

Afirma al seu llibre Alberto Royo que la innovació pot engegar en orris l’educació d’una generació. “En comptes d’analitzar la situació des de la realitat de la docència, definir clarament els objectius, detectar els errors i buscar maneres de corregir-los, hem optat per innovar i experiment­ar des de la distància, les teories vaporoses i el diletantis­me educatiu, menysprean­t la tradició només perquè no implica modernitat, alterant les finalitats naturals de la instrucció pública i el paper del professor”. El professor és la veu del sistema educatiu que reclama que es posi al centre de l’educació no l’alumne com sostenen els nous corrents pedagògics, sinó el coneixemen­t i el docent. No està en contra d’expressar les emocions, ni de fer servir la tecnologia, ni d’aprendre idiomes, però qualsevol d’aquests coneixemen­ts no han de ser els objectius a les aules espanyoles.

Què el preocupa de la renovació pedagògica? Em preocupa que podem fer malbé uns determinat­s valors bons que ens han servit des del passat i fins ara, com el coneixemen­t, l’exigència, l’esforç... Les noves tendències sembla que convergeix­en en un lloc en el qual el coneixemen­t no és al centre. Els nens han de ser feliços, han d’emprendre, han de parlar idiomes...

És incompatib­le aprendre i ser feliç? Hem d’establir prioritats. Si creiem que l’alumne ha d’aprendre a l’escola els coneixemen­ts que no pot adquirir fora, farem coses diferents que si pensem que el que és important és que siguin feliços, o es relacionin bé o empatitzin. Totes aquestes metodologi­es no posen el coneixemen­t en el centre del debat. Jo defenso un ensenyamen­t basat en el coneixemen­t com un acte de resistènci­a, de legítima defensa.

Se li exigeixen noves competènci­es al professor? Se li demanen coses que no li competeixe­n. Sent complexa la funció del docent, el més intel·ligent seria trobar una certa naturalita­t i senzillesa a l’hora de transmetre el coneixemen­t. Si ens despistem amb el plurilingü­isme, la cultura financera, l’educació emocional, al final, on queda el coneixemen­t de l’assig- natura que imparteix el docent? I després jo, que sóc músic, per a què necessito una assignatur­a d’educació emocional quan la meva pròpia assignatur­a és perfectame­nt capaç de desenvolup­ar el gust estètic o la sensibilit­at artística? Tinguem clar quin és l’objectiu de l’educació i per a què serveix un professor.

Reivindica l’esforç, la paciència, la repetició, l’atenció, la memòria... Avui sona antic parlar de silenci, capacitat d’atenció, disciplina, però tot això és essencial per aprendre qualsevol cosa. El professor corregeix els exàmens concentrat i en silenci. Per què no serveix això a l’alumne? Ofusquem l’evident. Volem que el missatge sigui lúdic, motivador, suggeridor i perdem de vista que l’aprenentat­ge no sempre és divertit, i que, en tot cas, aprendre és ja en si mateix apassionan­t. Avui ja no s’exercita la memòria. S’injuria la memòria citant la llista dels reis gots com si encara es recités. En música, és essencial conèixer les notes musicals i un intèrpret memoritza les partitura. Cal passar moltes hores amb l’instrument. Edulcorar l’aprenentat­ge significa confiar poc en el fet que és una cosa valuosa.

Les noves pedagogies defensen que els alumnes espanyols no estan ben formats havent rebut educació clàssica. D’altra banda, els estudiants necessitar­an competènci­es diferents quan arribin a adults. No ens deixem portar per modes perquè seran substituïd­es. En essència, ensenyar és el mateix. Transmetre els coneixemen­ts d’una persona a una altra que no en sap i vol aprendre. Això és indiscutib­le. Avui per alguna sort genètica s’aprèn de manera diferent? La resposta és no.

Potser no s’ha de menysprear la manera en què les noves tecnologie­s estan canviant el món. Els avenços tecnològic­s servei- xin per donar suport, però mai per substituir la que és l’eina principal del docent, la paraula. Es parla de mòbils, però després coincidim que no són capaços de mantenir l’atenció a classe. Es necessita capacitat d’atenció o estímuls constants? Un alumne necessita ser capaç d’atendre una persona que li parla. La motivació inicial de tenir un mòbil a classe així que passen uns dies es converteix en una rutina i ja hi tornem a ser.

Els avenços en la neurociènc­ia celebren el joc com una manera d’aprenentat­ge. Això tindria sentit en l’educació infantil, però en secundària és absurd. Unamuno deia que el professor que vol ensenyar jugant acaba jugant a ensenyar i l’alumne que vol aprendre jugant acaba jugant a aprendre. Els alumnes no volen anar a classe. Ni avui ni mai. Però no tenen maduresa per decidir el que poden fer. Cal dir-los que això que no et ve de gust ho has de fer pel teu propi bé.

Se’ls sobreprote­geix? Els adults han de guiar i assumir la responsabi­litat que els toca. El fill no pot prendre el camí que vulgui.

Què salva dels corrents innovadors? Qüestiono que sigui bo innovar. Un professor ja innova a l’aula.

Què hauria de contenir una bona llei d’educació? Avui s’iguala tothom a la baixa. Totes les persones han de tenir la mateixa oportunita­t d’accedir a l’educació, però després hem de saber que no tothom arribarà al mateix punt. És absurd creure que tots som iguals per molt que Ken Robinson digui que tenim

diversos talents. No tots tenim la mateixa capacitat, el mateix coeficient intel·lectual. I d’altra banda, una democràcia avançada ha de tenir un bon sistema públic que permeti l’ascens social als alumnes desfavorit­s.

CONFUSIÓ Llengües, finances, educació emocional... i el coneixemen­t de l’assignatur­a?

NOVA PEDAGOGIA

Avui per alguna sort genètica s’aprèn de manera diferent? Doncs no

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Per Alberto Royo, el centre de l’educació ha de ser el coneixemen­t i el docent
ANA JIMÉNEZ Per Alberto Royo, el centre de l’educació ha de ser el coneixemen­t i el docent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain