La Vanguardia (Català)

El transforma­dor d’Altamira

JOSÉ ANTONIO LASHERAS (1956-2016) Director del Museu d’Altamira

- ROBERT SALA Director de l’IPHES (Institut de Paleoecolo­gia Humana i Evolució Social)

José Antonio Lasheras va traspassar divendres, 26 de febrer. Era el director del Museu d’Altamira des del 1991. Allà el vaig conèixer quan vaig visitar per primera vegada la cova i el museu a començamen­ts dels anys noranta. Jo aleshores preparava la tesi i vaig arribar de la mà de Carmen Gutiérrez, que em guiava en l’aprenentat­ge de l’anàlisi de les traces d’ús i desgast a les eines de pedra.

Aleshores el museu i l’espai d’investigac­ió i biblioteca eren

petits. L’espai era romàntic, al cim del turó en què es troba la cova que va permetre als prehistori­adors de finals del segle XIX, més enllà de qualsevol previsió i davant la incomprens­ió dels principals especialis­tes de l’època, d’albirar la profundita­t temporal de la complexita­t del comportame­nt humà. El museu i el centre d’investigac­ió ocupaven una casa rural típica. Allà hi havia el mínim, però per mi ho era tot: un microscopi, una col·lecció experiment­al d’eines i una biblioteca molt bona, com n’hi havia poques en l’època.

Qui visiti ara Altamira pot captar el canvi immens que s’hi ha produït. Una transforma­ció conduïda per José Antonio Lasheras des de la direcció del conjunt. D’aquell petit centre d’investigac­ió i museu s’ha passat a un museu modern, que inclou la reproducci­ó de les pintures rupestres en un espai que vol acostar el visitant a la topografia de la cova en el moment de l’ocupació humana fa quinze mil anys.

Una decisió controvert­ida però eficaç per captar l’espai pleistocèn­ic. El museu té avui un espai ampli i digne en el qual es mostra el gran llegat artístic dels últims caçadors i recol·lectors. Les visites avui es fan seguint els estàndards pedagògics actuals amb tallers experiment­als conduïts per profession­als. I el centre d’investigac­ió conté la biblioteca i un centre de documentac­ió sobre la història de la investigac­ió al jaciment.

Un segon punt d’èxit de la seva feina des d’Altamira va ser la participac­ió en la consecució del reconeixem­ent per part de la Unesco de la importànci­a de tot el registre simbòlic pleistocèn­ic del Cantàbric en ampliar el 2008 la catalogaci­ó d’Altamira a totes les coves de la regió.

Aquest és el llegat de José Antonio Lasheras com a director d’Altamira. Particular­ment cal afegir la seva ajuda i implicació en l’organitzac­ió i celebració a Burgos el setembre del 2014 del Congrés de la Unió Internacio­nal de Cièncias Prehistòri­ques i Protohistò­riques (Uispp). Va ser l’última ocasió en què ens vam veure.

José Antonio Lasheras ha mort a la carretera que uneix Cantàbria amb Burgos, la mateixa carretera que nosaltres co- neixem bé per haver-la transitada nombroses vegades quan volíem rendir-hi visita, ja sigui per compte propi o amb els alumnes d’Història de la Universita­t Rovira i Virgili (URV) de Tarragona. És la carretera que uneix Altamira i Atapuerca, una baula simbòlica.

 ?? ESTEBAN COBO / EFE ??
ESTEBAN COBO / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain