La Vanguardia (Català)

La cultura clàssica posada al dia

CHARLES GARABEDIAN (1923-2016) Pintor

- RAFA MARTÍNEZ

Amitjans de la dècada del 1970, una jove Marcia Tucker es feia càrrec de la primera exposició de pes de Charles Garabedian, un historiado­r convertit en pintor que recalava al Whitney Museum de Nova York. Aleshores, la comissària el descrivia al catàleg com un pintor més proper a un expression­ista com Max Beckmann que a qualsevol altre artista de Los Angeles.

La relació entre Tucker i Garabedian no va acabar aquí. L’activisme i l’interès per l’art innovador de qui arribaria a ser una de les més prestigios­es historiado­res de l’art nord-americanes van provocar el seu acomiadame­nt. L’última exposició que va organitzar al museu novaiorquè­s entorn de l’obra de Richard Tuttle, amb crítiques negatives a tort i a dret, va ser la cirereta.

La seva sortida del Whitney la va portar a posar en marxa el New Museum, l’espai on a la fi podria dur a terme tota mena d’exposicion­s d’art contempora­ni com la cèlebre Bad painting (1978), per a la qual va tornar a comptar amb Charles Garabedian, un artista que li interessav­a –tal com afirmava en les seves memòries, 40 anys en l’art nova

iorquès– perquè “es negava a ser coherent en cap sentit”. Una al·lusió a l’heterodòxi­a de la for-

ma –que no del contingut– a la seva pintura. De fet, va ser considerat amb freqüència un pintor per a pintors.

L’interès per l’art d’un home format en ciències socials com Charles Garabedian va germinar arran de les seves investigac­ions, a començamen­ts de la dècada del 1960, entorn de la relació entre pintura i dibuix. En aquell temps va començar a exposar en diverses galeries california­nes; la seva primera mostra –compartida amb dos pintors més, Ed Carrillo i Louis Lunetta– data del 1962. L’any següent va tenir l’oportunita­t de tornar a mostrar la seva obra al Museu d’Art de La Jolla.

Anteriorme­nt, Garabedian havia passat per l’exèrcit nordameric­à (va participar com a pilot de les forces aèries a la Segona Guerra Mundial), després d’una infantesa difícil: va quedar orfe de mare amb tot just dos anys. Els seus progenitor­s havien arribat als Estats Units –més concretame­nt a Detroit, on va néixer el 29 de desembre de 1923– fugint de la guerra, procedents d’Armènia.

Després de l’exèrcit van venir els estudis d’Història, primer, i de Belles Arts, més tard, en diversos centres universita­ris de Califòrnia, on també va exercir com a docent.

Aquest coneixemen­t de la història, i no només de la història de l’art, el va portar a decantar-se per temes clàssics de la tradició occidental: els poemes homèrics, l’Eneida de Virgili, la tragèdia grega o la Bíblia. Tots ells van quedar reflectits a les seves pintures; entre la seva obra recent trobem una Salomé davant el cap de Joan Baptista ( You should have looked at me, 2012), un motiu que van recrear abans que ell pintors com Ticià o Caravaggio; o una recreació en clau contemporà­nia del mite de Cassandra (2014). Tant l’una com l’altra van ser fetes amb pintura acrílica sobre paper, una tècnica i un suport que va utilitzar habitualme­nt en els últims anys.

La seva tasca artística es va veure recompensa­da amb altres mostres individual­s com les que li van dedicar institucio­ns com el Museu d’Art Contempora­ni de San Diego (el 1966 i el 1981), la Universita­t de l’Estat de Califòrnia (el 2003) o la retrospect­iva que li va dedicar el 2011 el Museu de Santa Bàrbara. El 1979 li van concedir una beca Guggenheim.

Va morir l’11 de febrer passat a Santa Monica (Califòrnia) als noranta-dos anys. Estava casat amb Gwen Garabedian, amb qui va tenir dues filles.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain