La Vanguardia (Català)

El triple filtre de Sòcrates

- Joan Josep Omella

Tots som ben conscients que en les nostres converses, moltes vegades, introduïm qüestions que afecten altres persones: “Saps què li ha passat a en tal? Saps què m’han dit d’aquell altre?” I comencem a fer comentaris sense estar segurs del que diem i en absència de la persona afectada. Fem miques la fama d’aquesta persona i anem contra el vuitè manament, que ens diu: “No diràs falsos testimonis ni mentiràs”.

Quant de bé ens faria a tots tenir més cura de la nostra llengua i no parlar més del compte! I seria molt bo, cosa no sempre fàcil de fer, comentar més les coses bones dels altres i felicitarl­os-hi.

Mireu quin consell tan savi va donar, en el seu temps, el filòsof grec Sòcrates a un amic que el va abordar un dia dientli: “Saps què he sentit sobre el teu amic? “Espera un moment –va replicar Sòcrates–, abans que em parlis sobre el meu amic, pot ser una bona idea filtrar tres vegades el que estàs a punt de dir-me. Per això l’anomeno l’examen del triple filtre”.

“El primer filtre és la veritat: estàs absolutame­nt segur que el que em diràs és cert? “No –va dir l’home–, en realitat vaig sentir parlar sobre això i...”. “Bé –va dir Sòcrates–, llavors no saps si és cert o no. Permet-me ara aplicar el segon filtre, la bondat: és alguna cosa bona el que em di- ràs del meu amic? “No –va dir l’home–, al contrari”. “Llavors –va replicar Sòcrates–, vols dir-me alguna cosa dolenta sobre ell, però no estàs segur que sigui cert. Però podria voler escoltar-ho... Ara bé, falta el tercer filtre, el filtre de la utilitat: em serveix d’alguna cosa saber el que em diràs del meu amic? “No –va dir l’home–, la veritat és que no”.

“Bé –va concloure Sòcrates–, si el que desitges dir-me no saps si és cert, ni és una cosa bona d’ell i fins i tot no és útil per a mi, per què vull saber-ho?”. D’aquesta manera, Sòcrates va tallar el comentari que pretenien fer-li sobre el seu amic. Bella manera de tallar aquest corrent tan perniciós de comentaris, de xafarderie­s so- bre els altres. Que bo que és saber vèncer la morbositat sobre les coses dolentes dels altres! Que bo que és no escoltar aquests comentaris ni propagar-los! Si ho practiqués­sim, segurament la convivènci­a entre famílies i entre veïns seria molt més bella i harmoniosa. El papa Francesc ens recorda moltes vegades que hem d’evitar les crítiques i les murmuracio­ns, ja que són un corc per a la convivènci­a. Prenguem aquest compromís de no escoltar, de no propagar tot allò que no sabem si és cert, si no és una cosa bona ni és útil per a nosaltres. Recordem les paraules de Jesús: “No jutgeu i no sereu jutjats, no condemneu i no sereu condemnats”.

Quant de bé ens faria a tots tenir més cura de la nostra llengua i no parlar més del compte! No escoltem ni propaguem el que no sabem si és cert, si no és una cosa bona ni és útil per a nosaltres

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain