La Vanguardia (Català)

Castell cultural a Sant Julià de Ramis

El centre d’art que obrirà aquest any acollirà un museu de joies, exposicion­s i tallers

- Sant Julià de Ramis JOSEP PLAYÀ MASET

Des de fa uns quants anys són molts els automobili­stes que, quan surten de Girona i Sarrià de Ter en direcció nord, giren la vista cap a la dreta i es pregunten què s’està construint a la muntanya de Sant Julià de Ramis. La resposta la té l’empresa D’Or Joiers, que va adquirir l’antiga fortalesa fa uns deu anys amb la intenció de convertir-la en un gran centre turisticoc­ultural que inclourà un petit hotel de luxe, dos restaurant­s, una zona museística que presentarà una col·lecció permanent de joies, dues grans sales d’exposicion­s temporals i uns tallers d’artista.

D’Or Joiers és una empresa dedicada a la producció i l’elaboració de metalls preciosos. El seu taller a Barcelona ha estat un estret col·laborador d’Elsa Pe- retti durant més de trenta anys i és el fabricant principal dels seus dissenys per a Tiffany & Co.

Les obres d’aquest centre internacio­nal d’art ja estan molt avançades però la complexita­t de les instal·lacions, la necessitat de preservar les estructure­s de la fortalesa, protegida per la Ge- neralitat com a bé cultural d’interès nacional, i l’adequació a les demandes de seguretat n’han endarrerit el final, inicialmen­t prevista per a finals de l’any passat. Dirigeixen el projecte, amb un cost estimat de 12 milions d’euros, els arquitecte­s Josep Fuses i Joan M. Viader, autors, entre altres obres, de la rehabilita­ció de les cases de l’Onyar de Girona, de la restauraci­ó de la façana de la catedral de Barcelona i de la conversió de l’antic hospital de Santa Caterina de Girona en seu de la Generalita­t. La seva previsió és que a l’estiu puguin estar acabats la part mu- seística i els tallers d’artistes, mentre que per a finals del 2016 es preveu que s’acabi la resta. Una de les qüestions pendents ara mateix és la dels accessos des de la carretera nacional que passa per la població de Sant Julià de Ramis.

Tant des de l’Ajuntament de Girona com des de Sant Julià, i des de les institucio­ns territoria­ls i les instàncies turístique­s de la Costa Brava, se segueixen amb interès les obres d’aquest centre, que s’espera que pugui atreure un turisme de qualitat, que busca tant el contacte amb la natura com amb la cultura. Per la seva situació geogràfica, el castell ofereix unes vistes esplèndide­s, i des del punt de vista cultural, en espera de la concreció de continguts, s’estima que pot ser un bon complement de l’oferta de Girona i l’Empordà.

La idea inicial de l’empresa és poder exposar algunes de les magnífique­s peces que durant anys han elaborat per a Tiffany,

la cèlebre joieria de Nova York. Molts dels dissenys han partit de l’estudi d’Elsa Perettti, la cèlebre dissenyado­ra italiana que té casa a Sant Martí Vell, població situada a escassa distància.

L’exposició permanent pretén ser un museu de joieria, gemmologia i argenteria, inexistent a Catalunya, i hi participar­à el gremi de joiers de Catalunya. Per a aquest espai es disposa, a més a més, de l’assessoram­ent tècnic del MNAC. Les peces se situaran a les quinze sales situades en l’espai que van ser les cavalleris­ses del castell, que estan gairebé intactes. No es pot dir el mateix de la resta de la fortalesa perquè el 1939, en el moment de la retirada, les tropes republican­es van fer explotar part de la muralla exterior, i això va afectar tota l’entrada principal. Per sort no va explotar tota la pólvora col·locada als murs, part de la qual encara es va trobar quan van començar les obres.

A sobre de l’espai de les cavalleris­ses se situen dues grans sales reservades a exposicion­s. Segons un dels responsabl­es del projecte, encara no estan perfilats els continguts. S’han mantingut converses amb Judit Subirachs, filla de l’escultor Josep Maria Subirachs, per exposar part de la col·lecció privada familiar. Com se sap, hi va haver intents de traslladar aquestes peces a una sala especial del MNAC que de moment no han fructifica­t. Per a l’altra sala s’estudien diverses possibilit­ats, des d’una col·lecció de pintura catalana fins a l’obra d’un dissenyado­r de joies. Com a complement d’aquest centre s’han construït i estan pràcticame­nt a punt sis tallers d’artista, que inclouen des d’un petit habitatge fins a una zona de treball i fins i tot un forn exterior per a la forja de ferro, que permetrà estades de joves creadors.

La part de serveis inclou un hotel de quinze habitacion­s, d’alt nivell, que tindrà un petit restaurant. A més a més, hi haurà un altre restaurant, gairebé acabat també, més gran. Per a una de les parets s’ha encarregat un mural de ceràmica als tallers Josep Llorens Artigas, de Gallifa. Els propietari­s del complex s’han limitat a comentar que hi ha hagut contactes amb el cuiner Paco Pérez, del restaurant Miramar, de Llançà, dues estrelles Michelin, amb establimen­ts a Barcelona i Berlín.

Una altra part interessan­t és l’auditori construït sota terra, amb capacitat per a 300 persones. La sala té forma ovalada i una cúpula amb una obertura a la part central a través de la qual es filtra la llum exterior. Tot el sostre està recobert de terra vermellosa, de manera que sembla que es tracti d’una obra artística.

A l’impression­ant vestíbul d’entrada de la zona museística hi haurà una botiga, i a la paret frontal, 50 pantalles de leds on es projectara­n audiovisua­ls. En un dels laterals hi ha una cascada d’aigua i al centre penja del sostre una bola de quars de més de 300 quilos. En una altra de les sales d’entrada està previst instal·lar un llum dissenyat per l’escultor Amador Braojos, un artista que barreja el bronze, la plata i els metalls semiprecio­sos.

A l’exterior s’han començat a enjardinar els accessos i a decorar l’entrada principal amb pedres de basalt procedents de Castellfol­lit de la Roca. Un sortidor lluminós d’aigua donarà la benvinguda.

EXPOSICIÓ L’atractiu PERMANENT principal seran algunes de les joies elaborades per a Tiffany de Nova York

SALES TEMPORALS

Els propietari­s parlen amb la família Subirachs per exposar-ne les escultures

INSTAL·LACIONS

Hi haurà un hotel de luxe de només 15 habitacion­s, dos restaurant­s i un auditori

 ??  ??
 ??  ?? Auditori. Un dels espais més atractius del centre és aquest auditori sota terra amb capacitat per a més de tres-centespers­ones
Auditori. Un dels espais més atractius del centre és aquest auditori sota terra amb capacitat per a més de tres-centespers­ones
 ??  ?? Panoràmica­única. El castell està situat sobre un turó, a uns 180 metres sobre el nivell del mar, però domina les comarques del Gironès, el Pla de l’Estany i el Baix Empordà. A poca distància hi ha unes restes ibèriques
Panoràmica­única. El castell està situat sobre un turó, a uns 180 metres sobre el nivell del mar, però domina les comarques del Gironès, el Pla de l’Estany i el Baix Empordà. A poca distància hi ha unes restes ibèriques
 ??  ?? La gran sala. Aquest espai del primer pis és un dels destinats a exposicion­s. Les vidrieres deixen veure els merlets que s’han conservat
La gran sala. Aquest espai del primer pis és un dels destinats a exposicion­s. Les vidrieres deixen veure els merlets que s’han conservat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain