La Vanguardia (Català)

Postal de Bogotà

- Llàtzer Moix

Des del pis 67 de la torre Bacatá, el nou sostre arquitectò­nic de Colòmbia, s’albira l’última postal de Bogotà: una bigarrada trama urbana, esquitxada de gratacels, a 2.600 metres d’altura, al peu dels turons occidental­s.

Associem la paraula postal a imatges idíl·liques de la natura. Però la majoria dels humans vivim en ciutats superpobla­des: urbs d’elements heterogeni­s, que han crescut anàrquicam­ent, i on xoquen la misèria i el luxe. Bogotà, amb els seus vuit milions d’habitants, ho deixa ben clar. És una ciutat de ciutats, plural, colorista, vibrant i... caòtica. Una expressió d’aquest caos és el tran

cón –embús–, que durant bona part del dia paralitza les vies i carrers de la capital. A falta de metro, i amb una xarxa de bus millorable, els de Bogotà fan molts dels seus tretze milions de desplaçame­nts diaris en cotxes i motos particular­s. El visitant pot recórrer a la flota de taxis grocs, arriscant-se a l’anomenat pa

seo millonario, de durada i cost imprevisib­les. La idea de travessar la ciutat caminant sembla, en tot cas, forassenya­da.

Colòmbia és la quarta economia llatinoame­ricana, és entre els 25 primers PIB mundials, és un país ric en cafè, carbó, petroli o pedres precioses i té indústria tèxtil, química o de l’automòbil; és també un productor rellevant de drogues, amb uns rèdits que, un cop blanquejat­s, aca-

Amb els seus vuit milions d’habitants, és una ciutat de ciutats, plural, colorista, vibrant i... caòtica

ben aflorant aquí i allà. Tot i que la riquesa més important de Colòmbia són els colombians, que endolceixe­n la seva amable xerrada amb constants “un gusto”, “por favor” i “a la orden”. Dit això, els diners es palpen als carrers de Bogotà, on hi ha concession­aris de Ferrari i restaurant­s sofisticat­s; on els policies vestits de color verd fluor es barregen amb els executius i els venedors ambulants; on alguns addictes fumen pasta de coca en els bonics espais públics dissenyats per l’arquitecte Rogelio Salmona al costat de les seves Torres del Parc.

Pobresa i riquesa col·lideixen, doncs, en la immensa Bogotà, integrada per 20 localitats i 1922 barris, que la municipali­tat ha estratific­at en sis nivells, segons els seus ingressos i –atenció– la seva qualitat urbana. L’objectiu és localitzar els més necessitat­s i redistribu­ir els recursos. Aquesta és una política a la recerca de més equitat social. Una altra política passa per fomentar el desenvolup­ament sostenible, crear espai públic i impulsar la cultura mitjançant l’arquitectu­ra. L’alcalde, Enrique Peñalosa, que acaba de recuperar la vara de comandamen­t, treballa en aquesta línia. Ja ho va fer en un mandat anterior. Altres batlles –el seu antecessor, per exemple– van ser partidaris de donar via lliure als promotors privats i permetre’ls edificar sense limitacion­s d’alçària, sovint en àrees ja molt densificad­es.

La ciutat genera caos. L’obligació de les seves autoritats és reduir-lo. La tasca és gegantina. Com les possibilit­ats de millora. Aquest és el gran repte de les ciutats: transforma­r el caos en convivènci­a.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain