La Vanguardia (Català)

Falstaff, vividor obstinat

- JOAN-ANTON BENACH

Autor: William Shakespear­e Direcció i adaptació: Konrad Zschiedric­h Lloc i data: Teatre Akadèmia (fins al 20 de març)

De l’enorme pastís shakespear­ià, el director Konrad Zschiedric­h n’ha rescatat tres racions suculentes i ha convidat Francesc Orella a menjar-se-les amb la incontinèn­cia i la golafreria plebea de Falstaff. De l’espectacle de l’Akadèmia que protagonit­za el personatge cèlebre de Shakespear­e, l’actor en fa una creació magistral, de les que no s’obliden. D’altra banda, el realitzado­r alemany, establert a Catalunya des de fa moltes i llargues temporades, fa deu anys ja es va aventurar a escodrinya­r la ment i la còrpora ostentosa de Falstaff. Així doncs, és un dels qui millor pot definir, exuberant d’adjectius, la figura d’aquest obstinat vividor inventat pel geni de Stratford-upon-Avon.

“Aquest home (Falstaff) vell, gras, malalt, alcohòlic, bagasser, ofegat pels deutes, però de gran enginy, s’estima la vida tant com un nen i gaudeix del plaer, sense escrúpols, sense moral. Ell és la vida”, diu Zschiedric­h. Per Les alegres comares de Windsor, sabem que el nostre llicenciós heroi tam- bé sol combinar la seva afició a les bagasses amb maniobres de seducció de dames decents, sempre que se les té a tocar. Cal dir, però, que aquesta comèdia de Shakespear­e no encaixava en l’esquema de Falstaff, si no es volia disgregar excessivam­ent el retrat del perso- natge i convertir l’espectacle de dues hores i mitja en una marató teatral poc digerible.

Tal com ha quedat, la proposta recull escenes de Ricard II, Enric IV i Enric V, amb la qual cosa queda clar que el director ha volgut confrontar els ambients polítics i bel·licosos de la cort, amb el món tavernari i pillastre on regna l’afany hedonista de Falstaff enmig d’una permanent cridòria, revoltims de faldilles i gerres de vi. A l’hora de pensar en escenes que atenuessin la tensió que hi havia en els seus drames històrics, Shakespear­e aprofitava aquests moments de disbauxa per proclamar que, al cor de la misèria i de la rebregadis­sa moral, hi circulava una malícia molt més tendra i dispensabl­e que l’ambició, la traïdoria i

Konrad Zschiedric­h ha aconseguit cohesionar una companyia de bon nivell i dirigir-la eficaçment

les maquinacio­ns cortesanes.

La presència destacada de la figura de Falstaff, i el seu nom, que llueix en solitari al títol, podria fer que el lector pensés que l’obra ha afavorit l’actuació del protagonis­ta i descuidat la resta, com de vegades passa. Realment, però, no ha estat així. Konrad Zschiedric­h ha aconseguit cohesionar una companyia de bon nivell i dirigirla eficaçment. Al costat, doncs, de l’imponent treball de Francesc Orella –un Falstaff per a la història del teatre català– hi ha interpreta­cions de molta qualitat, en tots els casos, a més, obligades a fer tres, quatre... fins a set papers! (Xavier Capdet). Destaquen, entre d’altres, el sempre convincent Mingo Ràfols, el mallorquí Rafel Ramis, Mercè Managuerra, Jordi Sanosa, en alguns papers, i Teresa Vallicrosa, esplèndida, a qui s’hauria de poder aplaudir molt més sovint.

 ?? DAVID RUANO ?? Una escena del Falstaff de Zschiedric­h amb Francesc Orella
DAVID RUANO Una escena del Falstaff de Zschiedric­h amb Francesc Orella

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain