La Vanguardia (Català)

Descobrint els mochica

- SÍLVIA OLLER Girona

Van ser les primeres societats estatals a l’hemisferi sud i van inventar una de les metal·lúrgies i terrisseri­es més avançades del món, però van quedar relegats per la civilitzac­ió inca. CaixaForum Girona descobreix al públic els secrets dels mochica, una societat oblidada que es va desenvolup­ar entre els anys 200 i 850 d.C. a les valls i deserts de la costa nord Perú i que va viure principalm­ent de l’agricultur­a.

El Museu Larco de Lima del Perú, dedicat exclusivam­ent a aquesta cultura precolombi­na que té un fons de 45.000 objectes, ha cedit al CaixaForum un centenar de peces, com ara vasos fins de ceràmica, joies, objectes cerimonial­s de metalls preciosos, tèxtils delicats i ob- jectes amb plomes, així com peces d’ús ritual de fusta, pedra, petxina i os. Figures que permeten aproximar el públic a la manera d’entendre el món dels habitants originaris d’aquesta part del planeta i conèixer les seves creences, mites, ritus i cerimònies relacionad­es amb la fertilitat, el sacrifici i el culte als morts plasmades en els objectes de ceràmica.

Les peces també reflecteix­en el culte d’aquesta societat als felins, les au i les serps, que segons el director del Museu Larco de Lima, Andrés Álvarez, simbolitza­ven “el poder dels diferents mons”. El món de dalt, habi- tat per astres i forces de la naturalesa, estava representa­t a l’antic Perú per les aus; el món de baix, vinculat a l’aigua, era simbolitza­t per les serps. “Els felins com el jaguar o el puma feien referència al món terrestre”, explica Álvarez. L’or i la plata també eren molt importants per a les cultures andines, no pel seu valor econòmic, sinó perquè simbolitza­ven als astres: el sol, la lluna i les estrelles.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? L’exposició recull un centenar de peces del Museu Larco de Lima, dedicat als mochica
PERE DURAN / NORD MEDIA L’exposició recull un centenar de peces del Museu Larco de Lima, dedicat als mochica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain