La Vanguardia (Català)

Guardiola i Luis Enrique

- Joan Josep Pallàs

Gaudir amb el futbol que va proposar Pep Guardiola i xalar ara amb el de Luis Enrique és altament compatible. No hi ha regressió en el model actual, sinó una evolució molt demanada al seu dia, encara que es vulgui confondre el personal menysprean­t el contraatac desplegat de manera puntual com si fos una cosa antiga.

El millor Barça de Guardiola va tenir, atenent el gust popular, dos fenomenals cims de reconeixem­ent: el 2-6 al Bernabeu i el 4-0 contra el Santos del Mundial de Clubs. En el primer cas, l’aprofitame­nt dels espais a l’esquena de la defensa, combinada amb la possessió de pilota com a element identitari, va ser essencial per consumar la històrica golejada. Repasseu l’actuació de Henry i veureu moviments de Neymar, exercici tan edificant com el de traçar paral·lelismes entre l’Eto’o d’aquell equip amb el Suárez d’avui.

En el segon cas (Santos), el Barça es va aplatar voluntària­ment pel centre, va deixar de ser esmolat per transforma­r-se en un conjunt dominat per un exèrcit de migcampist­es que amagaven la pilota d’una manera mai vista. Xavi manava, Messi definia.

Com és normal, el futbol exigeix variacions per no caure en la previsibil­itat i, ja sense Guardiola i fins i tot amb ell en la seva última fase, es va accentuar el debat que demanava de dotar l’equip d’una versatilit­at que canviés el guió quan l’estoc de migcampist­es no donés resultat davant equips que sabien defensar-se amb ordre prussià. La pobresa del pla B com a única alternativ­a (un davanter centre rematador de cap que sortís els últims minuts per desencalla­r els partits) va envair les tertúlies de manera carregosa.

L’esglaó que va descendir l’equip amb Gerardo Martino, il·lusionat al principi,

El Barça ha enllaçat dues etapes victoriose­s úniques en la història sense trencar amb el passat sinó reverencia­nt-lo

incomprès després i rendit al final oferint-se en sacrifici com a coartada perfecta per camuflar un any de gangsteris­me dels jugadors, va permetre a Luis Enrique, no sense traumes inicials, desenvolup­ar els canvis que requeria l’equip, sustentats en la recuperaci­ó del compromís col·lectiu (preparació física de primer nivell i sublimació de “la pressió després de pèrdua”, com diu ell) i en un mostrari de sistemes de joc que descol·loca i desarma els adversaris, que no saben com jugarà el Barça, si estirat o junt. La riquesa tàctica, sumada a l’atòmica fusió dels tres davanters, han convertit l’obra de Luis Enrique en un artefacte gairebé indestruct­ible.

D’aquesta manera i sense esperar gairebé res, el Barça ha enllaçat dues etapes victoriose­s úniques en la història sense trencar amb el passat, sinó reverencia­nt-lo. Del realisme màgic representa­t per Josep Guardiola, del futbol bonic, retòric, preciosist­a i no per això menys agraït, hem passat a un missatge de prosa més contundent, però rica en matisos i igualment atractiva. És com elegir entre Cent anys de solitud o A sang freda. Tot és bona literatura. Tot és bon futbol.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain