La Vanguardia (Català)

Slaughter va pagar 35.000 euros per un passaport fals

Richard Nguema, presumpte intermedia­ri, apareix en el centre de l’entramat

- SERGIO HEREDIA Barcelona f

La temporada passada, el nordameric­à Marcus Slaughter va pagar 35.000 euros per un passaport de Guinea Equatorial. I Andy Panko (dels Estats Units com Slaughter), 30.000.

El més curiós del cas, van dir a aquest diari fonts pròximes als jugadors, és que tots dos ignoraven que els documents que estaven comprant eren falsos, i, per tant, il·legals.

Fonts del cas, que està a mans del jutjat d’instrucció número 27 de Madrid, van revelar a La Van

guardia que Richard Nguema va fer de mitjancer en l’entrega dels dos passaports. Nguema, exjugador de bàsquet i fill d’un diplomàtic de Guinea Equatorial, haurà de declarar davant el jutge el pròxim 9 de març. Hugo López, que va ser ajudant de Pablo Laso al Reial Madrid fins l’estiu del 2014 i tècnic del Fuenlabrad­a durant tres mesos la temporada passada, també haurà de testificar els pròxims dies. La justícia presumeix que aquest últim hauria pogut mitjançar en la nacionalit­zació de Panko.

Les mateixes fonts van insistir davant aquest diari que l’adquisició de nacionalit­ats exprés és “una pràctica habitual” al nostre país. “Es parla de passaports exprés en l’àmbit del bàsquet, igual que també se’n parla en el futbol –van dir–. El que no havia passat mai és que dos passaports presentess­in la mateixa numeració, que és el que va passar en el cas de Slaughter i Panko. A partir d’aquí s’ha embolicat tot”. En l’edició de l’1 de febrer, La

Vanguardia va publicar una carta de l’ambaixada de Guinea Equatorial que certificav­a que els dos passaports havien estat falsificat­s. La diferència entre Slaughter i Panko és que el primer va arribar a utilitzar el passaport per alinear-se al Reial Madrid. Amb Slaughter com a guineà (i per tant, sense ocupar plaça d’extracomun­itari, en virtut de l’acord de Cotonou), l’equip blanc va aconseguir adjudicar-se la Copa del Rei i nou partits de la Lliga ACB. El Barça va ser el subcampió en les dues competicio­ns. en canvi, Andy Panko no va utilitzar mai el passaport equatoguin­eà per inscriure’s a la Lliga ACB.

“El Madrid va continuar amb el passaport de Slaughter durant la resta de la temporada regular –van revelar fonts properes als jugadors–. En tot cas, tots dos creien que els passaports que estaven utilitzant eren els oficials i que, per tant, eren legals”.

PRÀCTICA COMUNA Fonts del cas insisteixe­n que la compra de nacionalit­ats és “una pràctica habitual”

Segons les mateixes fonts, el jutge del cas ha rebut un correu electrònic i un document que revela que Misko Raznatovic, agent de Panko, havia recomanat al jugador que no es tragués el passaport per Guinea Equatorial. “Panko va desatendre el consell del seu agent i va continuar endavant amb el procés de nacionalit­zació”, van dir a aquest diari.

Actualment, els dos jugadors continuen jugant a bàsquet com a profession­als. Slaughter figura al Darüssafak­a turc (aquesta mateixa setmana va derrotar l’Unicaja a l’Eurolliga). Panko milita al Nancy de la lliga francesa.

“Els dos jugadors estan tranquils –van dir les mateixes fonts–. Per què s’haurien de posar nerviosos? No són culpables de res. Simplement van pagar l’intermedia­ri creient que els seus passaports eren legals. Seria molt idiota de la seva banda presentaru­n passaport als seus clubs, a l’ACB ia la Federació Espanyola de Bàsquet sabent que eren falsos. Ara bé, és el jutge qui ha de dictaminar sobretot això”.

En la via judicial, a Slaughter i Panko se’ls podria condemnar per falsificac­ió de documents, un delicte tipificat fins i tot amb dos anys de presó al nostre país.

Mentrestan­t, la justícia espera el testimoni de Nguema. L’exjugador hauria pogut mediar en la nacionalit­zació dels dos jugadors, un procés que es va registrar al consolat equatoguin­eà a Las Palmas. Segons diversos intermedia­ris, es tracta d’una pràctica habitual. “Se suposa que un percentatg­e del pagament passa a mans del mediador, però que el principal va destinat a ajuts al desenvolup­ament esportiu de Guinea Equatorial”.

Una altra cosa és la via esportiva. El jutge únic de la Lliga ACB, Juan Ramón Montero, ha demanat informes al Reial Madrid, el Fuenlabrad­a, l’ACB i la Federació Espanyola de Bàsquet. Segons l’article 43 del reglament disciplina­ri de l’ACB, l’alineació indeguda comporta una multa de fins a 15.000 euros per partit, la pèrdua de l’enfrontame­nt i el descompte d’un punt addicional per cada xoc. Segons aquesta regla, el Madrid no hauria accedit als playoffs de la Lliga.

 ?? ÁNGEL MEDINA G. / EFE ?? Slaughter, amb l’uniforme del Madrid, l’any passat contra el Joventut
ÁNGEL MEDINA G. / EFE Slaughter, amb l’uniforme del Madrid, l’any passat contra el Joventut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain