La Vanguardia (Català)

“Tots ens hem de sentir orgullosos de Seat”

Luca de Meo, president de Seat

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Barcelona

El primer que va dibuixar de petit va ser un cotxe. Avui, des del seu despatx a Martorell, té la responsabi­litat de traçar el futur de la fàbrica que produeix més vehicles a Espanya. L’italià Luca de Meo (Milà, 1967), flamant president de Seat, explica els seus plans per a la companyia.

Quina idea s’havia fet de Seat abans de venir-hi ? No tenia la imatge del client del carrer, però sí que tenia una percepció de fora: la d’una marca no gaire gran, per a gent jove, amb alts i baixos a la seva història. Quan vaig arribar vaig agafar-me el meu temps per conèixer les persones i veure com treballen. La meva sorpresa és positiva. Hi ha una divergènci­a entre la qualitat d’aquesta organitzac­ió i la imatge que projecta a l’exterior. Aquesta ciutat té una de les millors empreses de cotxes d’Europa, però és necessari connectarl­a amb el seu context local. Penso en els binomis de Fiat i Torí, de Volkswagen i Wolsfburg: allà el territori viu la fàbrica. Seat ha de ser rellevant, més enllà dels seus productes o quotes de mercat, per als d’aquí. La gent no parla de Seat en les seves converses. És una llàstima. El barceloní i l’espanyol s’han de sentir orgullosos de la companyia.

L’Ateca no arriba massa tard al mercat? És millor tenir l’Ateca que no tenir-lo. Crec que el segment té tant potencial de creixement que hi haurà espai també per a nosaltres. L’Ateca és una benedicció en aquest sentit. Arribem al moment clau, perquè el públic li ha perdut la por. Totes les previsions ens diuen que, malgrat el trànsit de les ciutats, la gent s’ha tornat boja pels SUV. Els vol. És la nova interpreta­ció del cotxe esportiu. Proporcion­a una sensació de seguretat i de confort que deriva del fet de sentir-se més alts. Quan puges a un d’aquests cotxes i t’acostumes a mirar la resta de dalt a baix, ja no vols tornar a baixar.

Seat té una imatge esportiva

FUTURA GAMMA “No podem llançar-nos a aventures inútils, no ens ho podem permetre”

AUDI A1

“Crec que no és un mal negoci per a Martorell el canvi amb l’Audi Q3” EL VALOR DE LA MARCA “Tenim la base de clients més joves d’Europa, ara cal acompanyar-los”

ELS CROSSOVERS

“Tothom s’ha tornat boig pel SUV; l’Ateca és una benedicció”

i juvenil. Cal reposicion­ar-la? La gent em diu: “Per què no feu, aleshores, un esportiu dues places?” Doncs no. En primer lloc, perquè no ens ho podem permetre. En segon lloc, portaria la marca a un nínxol. Al contrari: Seat ha de sortir del seu racó i ser al centre. De manera autèntica: marca llatina, dinàmica, meridional, simpàtica, amb un aire esportiu i no avorrit i a l’abast de tothom.

Però els joves ara no somien tenir un cotxe. Recordo haver fet un estudi fa uns quants anys sobre aquest tema. Al final els resultats eren una mica contradict­oris. Perquè els joves deien que, d’una banda, no necessitav­en un cotxe. Però, alhora, tots tenien carnet de conduir i no descartave­n comprar-se un automòbil. El problema és que el pressupost disponible en termes reals no ha canviat en el temps i avui hi ha moltes més despeses que abans: la quota mensual del mòbil, les vacances. Amb tot, el cotxe continua sent un instrument de llibertat insubstitu­ïble. Si vius al centre de les metròpolis no el necessites, realment. Però si vius a la perifèria, ja no et dic a la Xina o l’Índia, no pots estar sense. I quan tens el primer fill, tampoc. Per això al mercat europeu es venen cada any 15 milions de cotxes. Seat té un gran recurs: la base de clients més jove de tot Europa. I aquesta és una oportunita­t tremenda. Perquè els pots acompanyar en els cicles de la seva vida. Fa 15 anys, es compraven un Ibiza groc, el tunejaven i després passaven a una altra marca. No, ara es tracta de cuidar-los i seguirlos en les seves futures eleccions: per això tenim el León, l’Ateca. No només cal atreure nous clients, sinó cuidar els que tens.

Es diu que aviat arribarà un SUV més petit.

Estem treballant en aquesta direcció i en les properes setmanes prendrem la decisió. A més, hem de renovar l’Ibiza. La nostra ambició és fer el millor cotxe com- pacte d’Europa. Aquí no podem fallar, hem de demostrar que estem a la Premier League. És l’especialit­at de la casa. Entre les altres opcions, estem consideran­t també un SUV més gran. Elevar el centre de gravetat de la marca és bo, però amb els temps adequats. No podrem fer-ho tot. Seat ha d’evitar de llançar-se a aventures inútils. Hem d’anar amb compte en cada pas que fem.

Als sindicats no els entusiasma canviar la fabricació de l’Audi Q3 per l’A1. Ells miren un indicador: quant temps es necessita per fer un determinat nombre de vehicles i d’aquí calculen les persones que es necessiten. Però si només consideres un aspecte, perds de vista la perspectiv­a general. Quan es va començar a fabricar el Q3, es parlava, al començamen­t, de 70.000 cotxes a l’any. Si es compara aquesta xifra amb els volums inicials previstos per a l’A1, diria que per a Martorell no és un mal negoci. A més, estem treballant en alternativ­es. Aquesta fàbrica ha assolit uns nivells d’eficiència i de qualitat i ens inventarem alguna cosa perquè això continuï. Encara ho estem cuinant. A més, el mercat de l’A1 és dues vegades més gran que el del Q3. No s’ha d’oblidar que juntament amb Navarra, on es fabrica el Polo, s’està creant en aquest territori un clúster mundial de cotxes de gamma mitjana-petita. És una plataforma ibèrica de gran rellevànci­a. L’A1 cal veure’l en aquest context.

L’automòbil del futur? Hi ha tres tendències fortes: el motor elèctric, el cotxe sense conductor i la connexió permanent. El que té més potencial de negoci és aquesta l’última tendència. És una mica com passar de l’iPod a l’iPhone. Jo estic enamorat de l’automòbil, perquè incorpora elements tecnològic­s que després passen a ser fenòmens de massa. L’experiènci­a, en aquest cas, no compta. És com si hi hagués un reset global i tots els fabricants tornéssim a començar. És una gran oportunita­t, no només per a Seat, sinó per a Barcelona, el lloc perfecte per a un repte d’aquesta magnitud.

 ?? JORDI PLAY ?? Luca de Meo, al seu despatx a la fàbrica de Martorell aquesta setmana
JORDI PLAY Luca de Meo, al seu despatx a la fàbrica de Martorell aquesta setmana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain