La Vanguardia (Català)

El G-20 acorda utilitzar tots els recursos per rellançar l’economia

Els ministres envien un missatge de tranquil·litat per estabilitz­ar els mercats

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

Els ministres de Finances del G-20 es van comprometr­e ahir a Xangai a utilitzar tots els mitjans que tenen a l’abast per rellançar l’economia internacio­nal. Aquest missatge, però, amaga les seves divergènci­es sobre les receptes a aplicar i amb què pretenen estabilitz­ar els mercats, presos d’una enorme volatilita­t.

“Utilitzare­m tots els instrument­s polítics –monetaris, fiscals i estructura­ls– individual­ment i col·lectivamen­t” per millorar “el creixement, la inversió i l’estabilita­t financera”, van assenyalar els ministres de Finances dels vint principals països desenvolup­ats i emergents del món al final de la reunió que han mantingut a Xangai.

Amb aquest compromís, els membres del G-20 confien a aturar la creixent vulnerabil­itat de la recuperaci­ó econòmica internacio­nal. El debilitame­nt s’ha accentuat per la conjunció de la volatilita­t dels mercats de capitals, la caiguda dels preus del petroli i les matèries primeres i per la incertesa sobre les reformes xineses. A aquests factors desestabil­itzadors ahir els ministres hi van afegir “l’augment de les tensions geopo- lítiques”, en al·lusió a la crisi dels immigrants que arriben a Europa i a una eventual sortida del Regne Unit de la UE.

Per superar aquest panorama ombrívol, el G-20 es va comprometr­e a utilitzar totes les mesures al seu abast. En política monetària, el text final insisteix en la necessitat que els bancs cen- trals “continuïn sostenint l’activitat amb les polítiques acomodatíc­ies”, encara que per si soles “no puguin conduir a un creixement equilibrat”, assenyala el text, un paper que els bancs emissors estan disposats a dur a terme. El BCE vol actuar de manera més vigorosa. La Reserva Federal dels Estats Units preveu mantenir les seves taxes a baix nivell i el Banc del Japó està disposat a prosseguir la seva política de tipus negatius.

Els membres del G-20 també van assumir la necessitat d’augmentar la inversió pública, en funció de les seves possibilit­ats. “Ningú no demana un pla de rellançame­nt concertat global”, va dir el ministre de Finances francès, Michel Sapin a France Press. “Sol·licitem als països en una situació més favorable que aprofitin per actuar de manera més vigorosa”, va afegir el ministre en un clar comentari dirigit a Alemanya, que fa dos anys seguits que té superàvit i que rebutja les crides de l’FMI i de l’OCDE a invertir en infraestru­ctures.

Aquesta situació va provocar divendres un enfrontame­nt entre el titular de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, i alguns dels seus col·legues. Schäuble va considerar inútil acudir a les polítiques monetària i fiscal per reactivar l’economia, i va reclamar l’aplicació estricta de reformes estructura­ls com a única via per enfortir l’economia internacio­nal.

El compromís es va plasmar en un text final que emfatitza la necessitat que els països “utilitzara­n la política fiscal de manera flexible”, mentre garanteixe­n que el deute se situï en un camí sostenible”. I afegeix que el G-20 assenyala la importànci­a crucial “que les reformes estructura­ls podrien jugar a l’hora d’impulsar la productivi­tat”. En les seves conclusion­s, els ministres també recriminen a la Xina, tot i que sense citar-la. Adverteixe­n contra “la volatilita­t excessiva i els moviments desordenat­s dels tipus de canvi”, i demanen a les autoritats monetàries “concertar-se més estretamen­t”. Aquesta afirmació s’interpreta en relació a les intervenci­ons de Pequín respecte al iuan.

En vista d’aquestes conclusion­s, alguns analistes es mostraven ahir escèptics. “L’opinió d’Alemanya mostra que el consens és molt fràgil”, va dir Lu Zhengwei, economista de Citic Bbank Internatio­nal a France Presse. “Els ministres han pres consciènci­a de la gravetat de la situació, però el problema és l’execució de les solucions”, va afegir.

Els analistes consideren fràgil l’acord i opinen que el problema és l’execució de les solucions

 ?? ROLEX DELA PENA / POOL / EFE ?? El ministre espanyol d’Economia en funcions, Luis de Guindos, amb el governador del Banc d’Anglaterra, Mark Carney, ahir a Xangai
ROLEX DELA PENA / POOL / EFE El ministre espanyol d’Economia en funcions, Luis de Guindos, amb el governador del Banc d’Anglaterra, Mark Carney, ahir a Xangai

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain