La Vanguardia (Català)

Negociant

- Pedro Nueno

És increïble que els sindicats hagin organitzat una vaga, precisamen­t de transports urbans, durant el Mobile World Congress. Barcelona va estar hores plena d’embussos i els mitjans internacio­nals ho van difondre. Ens consta que algunes persones van cancel·lar el viatge a l’últim moment (algunes molt important per a l’esdevenime­nt), i altres que inicialmen­t tenien pensat assistir a alguns dels actes que es diuen a terme al congrés van afanyar-se a marxar de Barcelona. Els competidor­s de Barcelona utilitzara­n aquest desastre per aconseguir que els congressos que es realitzen a Barcelona es traslladin a les seves ciutats. En conjunt s’hauran destruït uns quants milers de llocs de treball que aniran creixent poca poc.

Alguna vegada he explicat que en una etapa de la meva carrera profession­al em va interessar el tema de la reestructu­ració d’empreses. Vaig publicar un llibre sobre el tema a Espanya, a França, a Holanda, als Estats Units i a la Xina. El títol era molt semblant en tots els idiomes, però el que em va agradar més va ser el francès, que traduït seria “Sanejant l’empresa en dificultat­s”. Viure tant de prop tots aquells casos em va portar a compartir reunions amb els sindicats i, com que algunes de les reestructu­racions eren notables, no hi havia cap altre remei que reduir la plantilla de l’empresa. Estic parlant dels anys vuitanta i principis dels noranta. Vaig arribar a establir una gran amistat amb aquells líders sindicals. El meu millor amic exlíder sindical està jubilat i viu molt modestamen­t perquè va ser superhonra­t. Tenia una veritable passió per entendre què estava passant a l’empresa en crisi. Jo havia passat nits senceres (això sí, preferien negociar després de sopar fins i tot ben entrada la matinada) explicant-li per què calia reduir la plantilla i quan l’entenia no es plantejava una vaga. De vegades em demanava fer una manifestac­ió a les portes de l’empresa que pogués sortir a la premsa i buscàvem la manera de fer-ho sense perjudicar la companyia i sense provocar més pèrdua de llocs de treball. La majoria d’a- quelles companyies van sobreviure i moltes van aprendre a no tornar a caure. Més d’una és, avui dia, una multinacio­nal.

Clarament el món dels sindicats ha empitjorat. Els líders sindicals actuals haurien de donar pas a gent més preparada. Protestar provocant pèrdua de llocs de treball i pèrdua d’imatge de país no hauria de ser l’enfocament d’un sindicat el 2016. Si els sindicats consideren que hi ha un problema de mala gestió i que hi ha coses concretes que es podrien millorar, avui tenim maneres d’informar a tothom (Internet, xarxes socials) i pressionar els qui estiguin ho gestionant malament. Però no podem fer trampes, si no ho estan fent malament no hem d’organitzar embolics.

Jo recordo alts directius d’empreses internacio­nals que em deien que els sindicats espanyols eren molt millors que els de Fran-

“El nivell dels nostres líders polítics i sindicals està caient a una velocitat vertiginos­a”

ça, Itàlia o Alemanya. Jo mateix ho havia pogut comprovar en alguna reestructu­ració a nivell europeu. Amb els sindicats espanyols s’hi podia negociar de manera intel·ligent i tothom acabava guanyant. A altres països europeus els sindicats es plantaven de seguida i provaven de forçar les coses amb una vaga. Esclar que el més fàcil era reestructu­rar als Estats Units. Allà moltes vegades ni apareixien els sindicats. N’informaves a les persones afectades i ho acceptaven. Per raons de certa ètica, les empreses amb què vaig col·laborar, conscients del que els haurien costat aquells acomiadame­nts a Europa, feien el gest d’oferir una compensaci­ó als afectats per acomiadame­nt i aquests els ho agraïen efusivamen­t. Però el nivell dels nostres líders polítics i sindicals està caient a una velocitat vertiginos­a. Com acabarà, això?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain