La Vanguardia (Català)

Un entusiasta als fogons

- BLANCA GISPERT

Jordi Jacas va néixer a l’Escala l’any 1977. Era l’únic noi entre set germanes i el més mogut de la casa. Però avui explica que això va canviar el dia que va descobrir la cuina. Tenia 12 anys i una cangur li va ensenyar com fer un braç de gitano. “Era increïble: la cuina em calmava. Aquella mateixa tarda vaig portar el pastís a la llibreria de la meva mare i vaig oferir-lo als clients. Tots estaven encantats i jo encara més: cuinar m’agradava més que fer bromes als veïns”.

El seu pare també era un amant de la cuina i això va reforçar la seva idea: de gran volia estar rere els fogons. Amb 17 anys, va entrar a l’Escola d’Hostaleria de Girona, però les aules no el van convèncer i de seguida va passar a la pràctica. “Sóc una persona llançada, de manera que vaig decidir trucar a la porta dels millors restaurant­s del territori”.

Jacas tenia moltes ganes i poca experiènci­a, però amb això en va tenir prou. Restaurant­s com l’Albareda, el Jean Luc Figueras, la casa Irene d’Arties i fins i tot El Bulli el van acollir una temporada com a stager.

“Vaig voltar durant dos anys fins que el 1999 el pare em va cridar perquè tornés a casa”. La família havia obert El Molí de l’Escala, un restaurant ubicat en un molí centenari als afores del poble. En aquell moment el negoci perdia diners perquè els costos de mantenimen­t eren alts. Així doncs, amb poc més de 20 anys, Jacas es va trobar davant el repte de fer-lo rendible.

Durant els anys d’aprenentat­ge va observar que el fenomen de les bodes estava en auge i va pensar que El Molí podia oferir un servei de càtering. Al començamen­t recorda que tots se li van llançar al damunt però aviat li van donar la raó: el mercat responia. I ho segueix fent fins avui.

El servei de càtering representa el 70% del volum de negoci de la companyia, que en total factura 3 milions d’euros. La resta prové de dos restaurant­s (El Molí i el Girds Brasa) i d’El Molí Consulting, que es dedica a l’organitzac­ió d’esdevenime­nts.

Jacas està convençut que el negoci deu el seu èxit a la idea que va tenir amb poc més de 20 anys. Amb el temps, el servei s’ha profes- sionalitza­t i ha arribat a sectors allunyats del món nupcial. Avui degusten els seus àpats els assistents de l’Auditori de Girona, els membres de la llotja presidenci­al del Barça, els clients d’El Palauet (un hotel de cinc estrelles al passeig de Gràcia) i els del restaurant del Club de Golf l’Empordà, entre d’altres.

Jacas reconeix que ha liderat l’expansió del negoci sense més experiènci­a empresaria­l que la que dóna l’assaig i error. “M’he valgut dels coneixemen­ts del meu equip perquè jo no he tingut temps per formar-me. He passat els anys rere els fogons i, últimament, faig més de comercial que de cuiner”. Des que és soci únic de la companyia, Jacas es fa càrrec de totes les línies de negoci i, a més, de l’expansió dels nous projectes a Barcelona, (l’últim, el d’El Palauet, que es va adjudicar el desembre passat).

Comenta que la feina l’omple però que l’absorbeix per complet. Tant, que pràcticame­nt no té temps per a res més. “Els dilluns són el meu dia lliure però en fa tres que els treballo”. Entre setmana es lleva abans de les 7 i agafa el cotxe per anar a Barcelona. Hi passa el dia i torna a casa a les 11 de la nit. Diu que ho fa perquè necessita viure a l’Escala, entre la seva gent. El ritme de feina és frenètic i Jacas pensa que ho seguirà sent els pròxims anys. “El negoci em necessita a tot arreu però crec que el meu futur profession­al (i personal) passa per delegar funcions i quedar-me a l’Escala, on hi ha el cor del negoci”.

Jacas se sent molt vinculat a l’Empordà i a la seva cuina, que, a la vegada, la veu com un art. Per això, des de fa uns anys El Molí organitza el Gastromusi­cal, un festival que congrega la cuina i la música catalanes del moment.

Es pot considerar que Jacas és un emprenedor perquè va idear El Molí Càtering i ara s’està endinsant en el món de l’organitzac­ió d’esdevenime­nts. Tot i així, ell considera que aquesta paraula li va gran. Es defineix com un entusiasta que no diu mai que no a res. Continua sent un cul inquiet, però fent el que més li agrada. I és precisamen­t aquí on es troba el seu èxit.

El negoci de Jacas ha crescut gràcies al seu càtering, que avui serveix a la llotja presidenci­al del Barça, entre altres llocs

 ?? GUSTAVO BÉJER ??
GUSTAVO BÉJER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain