La Vanguardia (Català)

Cicatrius sota terra

Descobreix­en un refugi antiaeri de la Guerra Civil sota una finca al carrer Ausiàs Marc

- SANTIAGO TARÍN Barcelona

Les ciutats tenen carrers i places, però també cicatrius de la seva història. Molt sovint queden enterrades i nous conflictes, o simplement la casualitat, ens les tornen. És el que ha passat al solar que ara hi ha a la cruïlla dels carrers Ausiàs March i Marina, on van tirar a terra una finca i ha aparegut un refugi antiaeri de la Guerra Civil.

Concretame­nt, la infraestru­ctura està ubicada al número 149151 d’aquest carrer. L’edifici que hi havia va ser enderrocat per fer-n’hi un de nou, però quan van acabar de desenrunar el solar van veure que hi havia un soterrani que no se sabia que existís. La setmana passada, tècnics del Servei d’Arqueologi­a de l’Ajuntament de Barcelona van baixarhi i van comprovar que es tractava d’un refugi antiaeri obert durant la Guerra Civil.

En queda poca cosa. L’estudi ha determinat que es va construir a sis metres de profundita­t, i que s’hi accedia per dos punts, si- tuats a la mateixa parcel·la, si bé es tractava de finques diferents. Avui dia només es pot visitar per una d’aquestes portes, perquè l’altra, i també les escales que permetien arribar-hi, han estat destruïdes.

D’aquesta manera, de l’obra inicial ara només en queda un petit habitacle quadrangul­ar. S’hi han trobat restes de fustes molt fetes malbé i distribuïd­es per terra. Els tècnics pensen que podrien ser restes de llits que hi van posar per als usuaris del refugi.

Després de la guerra els veïns de la finca van fer servir el soterrani de magatzem, cosa que ha permès conservar part de l’arquitectu­ra inicial, si bé han desaparegu­t elements originals o bé estan molt deteriorat­s, com la instal·lació elèctrica o les portes de ferro.

Avui dia costa d’imaginar com era viure en una ciutat sotmesa als bombardejo­s. Des del 1937 fins al final del conflicte va ser un fet quotidià en la vida dels barcelonin­s. El primer atac que hi va haver a Barcelona va ser el 13 de febrer del 1937, i fins que les tropes de Franco van entrar a la ciutat, el 26 de gener del 1939, n’hi va haver 193 més, que, segons les estadístiq­ues, van suposar que unes 2.500 persones perdessin la vida i 7.000 més resultessi­n ferides.

Per protegir-se de les bombes es va crear la Junta Local de Defensa Passiva, que va dissenyar 1.293 refugis antiaeris per tota la ciutat, alguns de nova planta i d’altres aprofitant estructure­s que ja hi havia, com els túnels i les estacions del metro. Però el Servei d’Arqueologi­a ja n’ha localitzat 1.350 sota terra. La causa d’aquest desfasamen­t és que també hi va haver particular­s que van construir el seu, com és el cas d’aquest del carrer Ausiàs Marc, obra dels veïns. Ara una casualitat ha fet sortir a la llum aquesta cicatriu.

El van construir els veïns i no la Junta Local de Defensa Passiva de Barcelona

 ?? MARC ARIAS ?? Quan van tirar a terra l’edifici que hi havia va quedar al descobert la trapa que donava accés al refugi
MARC ARIAS Quan van tirar a terra l’edifici que hi havia va quedar al descobert la trapa que donava accés al refugi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain