La Vanguardia (Català)

LA PRÒRROGA L’èpica que faltava

- Joan Josep Pallàs sense Iniestazo,

La temporada passada el Barça va guanyar la Lliga a la penúltima jornada, va atropellar l’Athletic a la final de Copa i va arribar a la de la Champions després d’anar eliminant els campions d’Anglaterra, França i Alemanya deixant-los groguis al primer assalt. Aquest viatge gairebé al·lucinogen exempt de dolor es va acabar ahir a la nit. Patir en el futbol d’elit és normal. Això és el que va passar ahir. I això és molt probableme­nt el que ve, començant per Anoeta, continuant per descomptat pel Calderón i així fins al final. O és que algú es pensava que era normal aixecar una Copa d’Europa sense un Kaiserslau­tern, una pròrroga, sense un sense un Mascherano salvant l’eliminació contra Bendtner...? Això passa una vegada i prou.

El Barça ha perdut finor i potser una mica de gasolina. És la sensació que va donar la seva posada en escena. Onze contra onze l’Atlètic el va manegar i va arribar al descans amb més dubtes que els que li hauria d’haver generat la derrota del clàssic. En realitat no n’hi havia per a tant. Una revisió d’aquell partit descobria un Madrid afortunat i petit durant una hora i punyent i intel·ligent la mitja hora final. Però, després de 39 partits sense perdre (com els esglaons), al grup de Luis Enrique li va agafar un petit atac de vertigen, poc acostumat a passarho malament. En aquests casos certa dosi de primitivis­me sempre va bé. No com a tònica, però sí com a solució d’emergència. El Barça ho va saber veure i es va po-

sar èpic en els segons 45 minuts. Per primera vegada, que un recordi, des que l’entrena Luis Enrique.

La hiperventi­lació la va iniciar l’asturià gesticulan­t com si fos Simeone al Calderón. I la van continuar, a més de la grada, un uruguaià i un argentí responsabl­es de posar-hi empenta. Luis Suárez va marcar dos gols pel broc gros, com tocava. Mascherano es va moure com un peix a l’aigua en un ambient encès. Després del segon gol, el Jefecito no va tolerar la celebració i va reclamar als companys que busquessin el tercer. A més de cor i testostero­na, Messi, Iniesta i Neymar també van entendre que sense driblatge, velocitat punta i combinacio­ns ràpides no hi hauria eliminatòr­ia. I el còctel va explotar com una bomba de raïm, trinxant l’Atlètic per

La revolta la va començar Luis Enrique gesticulan­t com si fos Simeone al Calderón

tot arreu, les bandes, el centre i els passadisso­s interiors. Va ser febril, el futbol resultant, prova que el desplegame­nt defensiu dels millors equips especialis­tes, fins i tot jugant amb deu (2010, Inter de Milà, recordeu el seu nom), és batible si no es respon jugant a handbol de banda a banda insulsamen­t, sinó amb mala bava i ritme vertiginós.

El Barça va sobreviure a una situació límit, però falta el segon acte i tornarà a patir. L’Atlètic, menyspreat alegrement, és un senyor equip. Crispa, molesta i no sent el futbol mediterràn­iament, com un plaer per als sentits, però ho és.

 ?? EMILIO MORENATTI / AP ?? Espectacul­ar rematada de Messi que va sortir fora per poc
EMILIO MORENATTI / AP Espectacul­ar rematada de Messi que va sortir fora per poc
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain