La Vanguardia (Català)

El Congrés porta el Govern de Rajoy al Constituci­onal

Els populars parlen d’operació teatral i electorali­sta de desgast a l’Executiu

- FERNANDO GARCÍA Madrid

Tota l’oposició es va aliar ahir per dur el Govern al Tribunal Constituci­onal per la seva “rebel·lia” de negar-se a comparèixe­r al Congrés i sotmetre’s al control parlamenta­ri. Rajoy hi va anar ahir a explicar l’última cimera europea, tràmit a què està obligat per llei.

La relació entre els poders legislatiu i executiu se n’ha anat en orris. El Congrés dels Diputats va consumar ahir la greu i insòlita col·lisió institucio­nal quan va aprovar amb un 65% dels vots, i davant la solitud del PP, el conflicte d’atribucion­s proposat pels set grups d’oposició per denunciar al Tribunal Constituci­onal la negativa del Govern en funcions a sotmetre’s al control de la Cambra.

Les formacions promotores de la mesura (PSOE, Podem, Ciutadans, ERC, DiL, PNB i mixt) van qualificar d’acte de “rebel·lia” i “menyspreu a la sobirania popular”, així com a la separació de poders i a la democràcia mateixa, l’actitud del gabinet de Mariano Rajoy. És una actitud que l’Executiu espanyol justifica en les seves limitacion­s legals perquè està en funcions i que ja ha substancia­t en les incomparei­xences dels ministres de Defensa i Foment, Pedro Morenés i Ana Pastor, davant les comissions parlamentà­ries.

El titular d’Interior, Jorge Fernández Díaz, sumarà avui una altra incomparei­xença a la comissió correspone­nt, va avançar ahir. En canvi, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, parlarà a petició pròpia, també en Comissió, per explicar la desviació del dèficit i les mesures aplicables a les comunitats autònomes incomplido­res.

En al·lusió al diferent comportame­nt dels diferents ministeris, el portaveu socialista, Antonio Hernando, va indicar que és el Parlament i no l’Executiu el que té la facultat de determinar les compareixe­nces dels governants, obligats segons ell i la resta de proposants a “retre comptes” a les Cambres encara que estigui en funcions. “Això no és com un menú del qual poden rebutjar els plats que no els agraden”, va afegir Hernando. Abans, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, havia assegurat que “un govern en

Els set grups oposats al PP, amb el 65% dels vots, consumen un xoc insòlit entre poders

funcions no és un govern descontrol­at”.

En representa­ció de Podem, Íñigo Errejón va acusar el Govern d’“antisistem­a” per la seva “agressió contra la separació de poders”. Per Ciutadans, Juan Carlos Girauta va denunciar una “trepitjada” al dret. El portaveu d’ERC, Joan Tardà, va dir que ells no estan “sorpresos” per la resistènci­a a donar comptes que “forma part de l’ADN del PP”, tot i que va afegir que aquest també és el cas del PSOE. I Jordi Xuclà, de Democràcia i Llibertat, va considerar que Rajoy i els seus ministres “han creat un conflicte evitable que demostra el seu pobre concepte de democràcia representa­tiva i denigra les institucio­ns”. En nom del PP, José Antonio Bermúdez de Castro va assenyalar que “no té sentit que el Parlament d’una legislatur­a controli el govern de la legislatur­a anterior”, i va atribuir el conflicte d’atribucion­s a un intent “teatral” de “desgastar el Govern i convertir la Cambra en escenari de precampany­a”. L’Executiu té un mes per respondre al requerimen­t de control de la Cambra i, si cal, per fer marxa enrere. No ho farà, segons ja ha avançat. Així que, passat aquest termini, el Congrés formalitza­rà la seva acció davant el TC.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ??
EMILIA GUTIÉRREZ
 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? El president del Congrés, Patxi López, parlant amb la vicepresid­enta Celia Villalobos, del PP
CHEMA MOYA / EFE El president del Congrés, Patxi López, parlant amb la vicepresid­enta Celia Villalobos, del PP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain