La Vanguardia (Català)

Els papers de Panamà sacsegen la cúpula del futbol

Suïssa escorcolla la UEFA buscant proves contra el president de la FIFA Pilar de Borbó reconeix una societat; n’aflora una altra de Vargas Llosa

- BARCELONA Redacció i agències la

La policia suïssa, a instàncies de la Fiscalia federal helvètica, va escorcolla­r ahir la seu de la Unió Europea de Futbol Associat (UEFA) a Nyon per trobar informació sobre els contractes firmats al seu dia per Gianni Infantino, actual president de la Federació Internacio­nal de Futbol Associació (FIFA).

Segons va revelar dimarts el diari

Pilar de Borbó admet que la societat va existir i Oleguer Pujol ho nega

The Guardian, en el marc dels anomenats papers de Panamà, entre els anys 2003 i 2006, Infantino, en aquell moment director dels serveis jurídics de la UEFA, es va encarregar de dur a terme la venda de drets de televisió de les competicio­ns dels clubs de la UEFA a Sudamèrica. Aquests drets (de Lliga de Campions, Lliga Europa i Supercopa) van ser adquirits per l’empresa argentina Cross Trading, que imediatame­nt els va vendre a la televi- sió equatorian­a Teleamazon­es per tres o quatre vegades més del que havia pagat.

Cross Trading és una companyia subsidiàri­a d’una altra anomenada Full Play, propietat d’Hugo Jikins, que, juntament amb el seu fill Mariano, està sota arrest domiciliar­i a l’Argentina. L’any passat Jikins va ser investigat per la Fiscalia dels Estats Units per suborns milionaris a executius de futbol per obtenir drets de màrqueting. Cross Trading, que té la seva seu al paradís fiscal de Niue, una illa de l’oceà Pacífic, va pagar 111.000 dòlars per aconseguir els drets exclusius per retransmet­re la Lliga de Campions a Equador per a la temporada 2006-2007 i 2008-2009.

La televisió equatorian­a Teleamazon­es va recomprar els drets per 311.170 dòlars. La UEFA assegura que els drets es van vendre en una subhasta oberta i que l’oferta acceptada era un 20% més gran que la següent. Dimarts, la UEFA havia indicat en un comunicat que “no hi ha sospita que cap membre de la UEFA hagi acceptat cap suborn o diners en relació amb aquest minúscul acord”. Ahir va admetre l’escorcoll.

D’altra banda, la Fiscalia i Hisenda han començat la investigac­ió sobre els papers de Panamà mentre els al·ludits en les informacio­ns precisen o desmenteix­en, segons els casos, la seva implicació en l’escàndol, segons informa José María Brunet. La Fiscalia ha proposat als mitjans que disposen dels documents del despatx Mossack Fonse-

REACCIONS

Mario Vargas Llosa apareix com a titular d’una societat, però l’escriptor ho rebutja

NOUS CASOS

ca no interferir en la publicació dels textos, però reclamar-los després per a la investigac­ió. Però l’assumpte no està tancat i no està clar que siguin lliurats. Més aviat al contrari, entre altres coses per protegir les fonts dels mitjans. En paral·lel, Oleguer Pujol, un dels assenyalat­s per les investigac­ions, va fer públic ahir un comunicat en què afirma que “mai” ha constituït cap societat a Panamà ni n’ha estat “administra­dor, apoderat o beneficiar­i últim”.

El text, remès a Efe, admet que va realitzar una inversió amb un grup d’amics de 150.000 euros, i que va fracassar. Les informacio­ns publicades pels mitjans que participen en la investigac­ió internacio­nal indicaven que Oleguer Pujol va prendre part en negocis amb dos fills de l’empresari Javier de la Rosa. Pel que fa a la venda d’oficines del Santander, en les quals va participar, Oleguer Pujol nega qualsevol irregulari­tat i afirma que el cobrament de comissions va ser “dins de pràctica habitual de mercat”.

La infanta Pilar de Borbó, germana del rei Joan Carles i tia de Felip VI, ha admès al seu torn haver estat titular juntament amb el seu marit d’una societat a Panamà, entre 1974 i 2014, però assegura que la firma mai no ha tingut ingressos “fora del control de les autoritats fiscals” ni ha incomplert “cap obligació que exigís la legislació tributària espanyola”. Segons va afirmar en un co-

municat, l’empresa es va dissoldre perquè no comptava amb prou recursos ni expectativ­es” que en justifique­ssin el mantenimen­t. Al marge, per tant, de la proclamaci­ó de Felip VI com a rei, afirmació “senzillame­nt errònia”.

També l’escriptor Mario Vargas Llosa ha aparegut en aquestes informacio­ns. Vargas Llosa “va ser accionista” tot just un mes d’una societat deslocalit­zada establerta a les illes Verges britànique­s de la qual es va desvincula­r abans de guanyar el Nobel, segons va informar ahir El Confidenci­al. Per la seva banda, el Nobel i la seva llavors esposa, Patricia, van mostrar “estranyesa” davant aquesta informació i van negar que hagin tingut mai comptes en “aquests països” ni relació amb els advocats de Mossack Fonseca.

 ??  ?? Seu de l’associació esportiva a Nyon (Suïssa)
Seu de l’associació esportiva a Nyon (Suïssa)
 ?? LAURENT GILLIERON / EFE ??
LAURENT GILLIERON / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain