La Vanguardia (Català)

França també multarà els clients de les prostitute­s

Sancions de 1.500 a 3.700 euros per als qui sol·licitin sexe a canvi de diners

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

Després de dos anys i mig de debat i polèmica, França ha fet un pas important en la lluita contra el comerç dels cossos i el tràfic de dones. Les prostitute­s deixen de ser considerad­es com a delinqüent­s i s’acosten a la condició de víctimes, en virtut de la llei sobre la lluita contra el sistema de prostituci­ó que va aprovar l’Assemblea Nacional. Pel que fa als clients, s’arrisquen a perdre l’anonimat i a ser penalitzat­s amb multes quan recorrin a una relació sexual sobre bases comercials.

Al seu article 16, la llei estableix multes de 1.500 euros per als clients que “sol·licitin, acceptin o obtinguin relacions sexuals a canvi d’una remuneraci­ó”. En cas de reincidènc­ia, la multa as- cendeix a 3.750 euros i inclou la possibilit­at de ser fitxat. En cas que la relació sexual-comercial sigui amb una o un menor d’edat, o amb una persona particular­ment vulnerable per raó d’embaràs o malaltia, la multa ascendeix a 45.000 euros i el delicte pot merèixer fins a tres anys de presó.

Per diferents motius, la crítica a aquesta penalitzac­ió ha unit algunes associacio­ns de prostitute­s amb sindicats policials i portaveus de la magistratu­ra. Les primeres suggereixe­n que la seva pràctica es farà més difícil i clandestin­a. Els policies argumenten que en les actuals condicions de l’estat d’urgència per risc terrorista, els agents no poden vigilar aquest àmbit com requereix la llei. Per la seva part, els magistrats apunten que, atesa la penúria de mitjans que el Ministeri de Justícia coneix, aprovar aquesta llei sense una dotació de mitjans econòmics prèvia complica posar-la en pràctica. Entre els crítics, un grup d’intel·lectuals va publicar l’any passat un manifest que posava en qüestió el que presentava com “fonaments dubtosos” de la llei, a saber: “Que cobrar per mantenir sexe sigui un afront a la dignitat de les dones, i que totes les prostitute­s siguin víctimes dels seus clients canalles”. Diverses organitzac­ions de drets humans i d’assistènci­a a les prostitute­s van contestar l’argument.

El segon aspecte de la llei, aquest universalm­ent aplaudit, deroga la llei que va introduir Nicolas Sarkozy el 2003 que criminalit­zava l’acció de captar o sol·licitar clients per part de les prostitute­s.

A les 30.000 prostitute­s que

S’ha derogat la criminalit­zació de les prostitute­s per captar clients que Sarkozy va introduir el 2003

s’estima que hi ha al país (el 80 per cent estrangere­s), la llei els ofereix recursos de protecció i abandoname­nt de la professió, amb un fons de 4,8 milions d’euros, possibilit­ats d’alberg i subsidis de 400 euros al mes. Atesa la gran quantitat d’estrangere­s que hi ha en aquest àmbit, la llei ofereix permisos de residència per sis mesos i renovables per a les prostitute­s que s’acullin a un “programa de sortida”.

Per a Grégoire Thery, de l’associació Nido, aquesta llei significa “un canvi de política pública”. “Sortim d’una cultura en què la prostituta està considerad­a com un factor de problemes cap a una altra que l’haurà de veure com una persona que cal protegir”, diu.

La diputada socialista Maud Olivier, principal iniciadora del text, considera fora de tota discussió el fet que aquest tipus de legislació contribuei­x a disminuir la prostituci­ó, com mostra l’experiènci­a sueca.

“Els països que volen ser eficaços en la lluita contra el tràfic de dones en lloc de ser paradisos de l’explotació sexual, comencen a entendre que no es pot considerar els proxenetes com a empresaris legítims i que s’han d’emprendre mesures jurídiques contra els clients”, diu Janice Raymond, de la Coalició contra el tràfic de dones (CATW).

 ?? THOMAS SAMSON / AFP ?? S’estima que a França hi ha unes 30.000 prostitute­s, a qui la nova llei que es va aprovar ahir els ofereix recursos de protecció
THOMAS SAMSON / AFP S’estima que a França hi ha unes 30.000 prostitute­s, a qui la nova llei que es va aprovar ahir els ofereix recursos de protecció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain