La Vanguardia (Català)

Lázaro Báez

CONSTRUCTO­R ARGENTÍ

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Enriquit de forma fulgurant sota els mandats dels Kirchner –de qui se sospita que n’era el testaferro–, el constructo­r Lázaro Báez ha estat detingut per la policia com a sospitós d’un cas de blanqueig de diners.

Quan Néstor Kirchner va assumir l’alcaldia de Río Gallegos el 1987, Lázaro Báez era un modest empleat de banca en aquesta localitat patagònica. Avui és multimilio­nari, té avions, 25 finques a la província de Santa Cruz i propietats a l’Argentina i a l’estranger. Báez va ser detingut dimarts en un operatiu mediàtic que va eclipsar la notícia del dia fins aquell moment: l’aparició del president Mauricio Macri als papers de Panamà.

Des de fa anys se sospita que Báez és testaferro dels Kirchner, ja que el creixement de la seva fortuna es va produir a partir que l’empresa que té, Austral Construcci­ones –fundada dies abans que Néstor Kirchner assumís la presidènci­a en el 2003– va guanyar gairebé totes les licitacion­s d’obra pública estatal a Santa Cruz durant el kirchneris­me.

Entre els que acusen Báez de ser testaferro dels Kirchner destaca la diputada i excandidat­a presidenci­al Elisa Carrió –avui, aliada de Macri–, que afirma que l’expresiden­ta Cristina Fernández i el seu difunt marit eren els caps d’una “associació il·lícita” per desviar diners públics. Báez va construir i va regalar a la família el mausoleu on descansen les restes de Kirchner, a Río Gallegos. La detenció de Báez va tenir lloc quan va aterrar a Buenos Aires en un dels seus avions, acompanyat del seu fill Martín, i el periple per diverses comissarie­s, emmanillat i amb armilla antibales, va ser transmès en directe per televisió.

La ministra de Seguretat, Patricia Bullrich, va justificar l’arrest pel risc de fuga aèria. La notícia va tapar la implicació de Macri en els papers de Panamà, ja que fins aleshores només es parlava de l’aparició d’una segona societat off shore –a Panamà– on el mandatari figurava com a conseller, després que diumenge es revelés que va formar part d’una altra empresa, a les Bahames. El mateix Macri va dir que era “legal” i va insistir que no van tenir activitat, ni comptes.

El Govern ha sol·licitat una investigac­ió a l’Oficina Anticorrup­ció, dirigida per una militant del partit del president. Báez va ser detingut per la causa coneguda com “la ruta dels diners K”, després de difondre’s un vídeo on Martín Báez comptava milions de dòlars en una entitat financera de Buenos Aires. El vídeo va tensar les relacions entre Báez i la família Kirchner. Abans de ser arrestat, el constructo­r va enviar un missatge de WhatsApp a un periodista: “Crec que ja és hora de dir la meva part”.

A més, Báez figura en la causa Hotesur –l’empresa hotelera dels Kirchner– perquè Austral Construcci­ones pagava per habitacion­s mai no ocupades als hotels de l’expresiden­ta. El cas amenaça Fernández, que de moment ha estat citada a declarar el 13 d’abril per una altra causa, que investiga operacions de venda de dòlars a futur a càrrec del Banc Central en els seus últims mesos de govern. El kirchneris­me prepara una mobilitzac­ió per acompanyar Fernández als tribunals de Buenos Aires, on no ha tornat després de deixar el poder.

L’expresiden­ta Fernández està citada a declarar davant el jutge el 13 d’abril per la venda de dòlars a futur

 ??  ??
 ?? RAUL FERRARI / AFP ?? Lázaro Báez, després de ser detingut a Buenos Aires
RAUL FERRARI / AFP Lázaro Báez, després de ser detingut a Buenos Aires

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain