La Vanguardia (Català)

Phil Bryant

GOVERNADOR DE MISSISSIPÍ

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El governador de l’estat nord-americà de Mississipí, el republicà Phil Bryant (61), ha firmat una llei polèmica que autoritza –per raons de consciènci­a– comerciant­s i funcionari­s a negar-se a servir a parelles homosexual­s.

Una tempesta conservado­ra enfosqueix la resplendor de la bandera de l’arc de Sant Martí. Reforma i contrarefo­rma als Estats Units. “Ningú no hauria de patir el càstig del Govern per creure el que el president Obama creia fins fa poc, que el matrimoni és la unió d’un home i una dona.” Aquest és el tuit amb què Tony Perkins, líder del Family Research Council, va felicitar Phil Bryant, governador republicà de Mississipí, acabada de firmar la “llei de llibertat religiosa” que ha provocat la consternac­ió del col·lectiu homosexual i de qualsevol ment progressis­ta, i fins i tot tirant a la dreta.

Des de la històrica decisió del Tribunal Suprem de l’any passat, quan va legalitzar el matrimoni homosexual a tot el país, les forces d’aquesta neoinquisi­ció s’han rearmat en diversos estats. Però cap no havia anat tan lluny en el desafiamen­t a l’ordre establert com ho ha fet Mississipí, estat meridional integrat en l’anomenat cinturó bíblic, i el seu governador en rubricar la llei de Pro- tecció de la Llibertat de Consciènci­a de la Discrimina­ció Governamen­tal. La regulació sancionada per Bryant exonera els funcionari­s que rebutgin expedir llicències de matrimoni o celebrar cerimònies entre persones del mateix sexe per atemptat als principis de fe.

Per la mateixa objecció, als amos de negocis o a grups religiosos se’ls permet denegar llocs de treball, col·locació en un hotel o serveis d’atenció si els interessat­s són gais, lesbianes, bisexuals o transsexua­ls. Aquesta normativa beneficiar­à secretaris judicials, fotògrafs, floristes, pastissers, organitzad­ors de casaments i altres oficis implicats en el festeig si consideren que aquestes unions ataquen el seu credo.

I encara més. Ofereix l’opció als metges i altres empleats de la sanitat de “declinar la participac­ió en la provisió” de procedimen­ts de reassignac­ió de sexe, consell psicològic o ajuda en teràpies de fertilitat.

“Aquest és un dia molt trist per a Mississipí i els seus residents”, va assenyalar en un comunicat Jennifer RileyColli­ns, directora de l’American Civil Liberties en aquest estat. “Qualsevol es pot quedar sense feina, veure denegada la llicència matrimonia­l o impedit d’accedir a un habitatge”.

En les disposicio­ns, redactades pel republicà Philip Gunn, la norma es proposa de protegir “les creences religioses i les conviccion­s morals”. Al·legant la interferèn­cia federal, s’afirma que el matrimoni només és possible entre un home i una dona o que les relacions sexuals només es produeixen en aquest marc. Declara, a més, que el gènere “és determinat per l’anatomia i la genètica en el moment del naixement”.

En aquesta línia, matisa que correspon als negocis indicar a qui es facilita l’accés als lavabos, els vestidors o vestuaris.

La patent de cors de la intolerànc­ia i la discrimina­ció, com la qualifique­n no pocs experts en jurisprudè­ncia, es posarà en marxa al juliol, tret de frens legals. “Aquesta llei no limita drets protegits a la Constituci­ó, ni prova de desafiar lleis federals”, va afirmar el governador. “Aquesta llei és molt més expansiva que qualsevol altra i de tal magnitud que inclou cada funció diària”, va replicar Jody Owens, responsabl­e del Southern Poverty Center. Va incidir en el dret atorgat a un propietari per rescindir el contracte de lloguer a una parella que no està casada.

“Indiana i Carolina del Nord van imposar lleis horroroses, però la del governador Bryant denega fins i tot protecció”, segons Matt McTighen, de Freedom for All Americans. Si Apple, Bank of America, Facebook, Google, IBM, Microsoft, Twitter o Pay Pal (ha aturat una inversió) van criticar la regulació de Carolina del Nord, el governador de l’estat de Washington, el demòcrata Jay Inslee, va prohibir immediatam­ent aquest dimarts els viatges oficials dels seus funcionari­s a Mississipí, si no són essencials.

Si ets gai, és millor que no creuis el Mississipí.

La polèmica norma diu que el sexe només existeix en el matrimoni entre home i dona

 ??  ??
 ?? ROGELIO V. SOLIS / AP ??
ROGELIO V. SOLIS / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain