La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

L’inici de la campanya de la declaració de la renda, que coincideix amb l’escàndol per les revelacion­s dels papers de Panamà; i el referèndum celebrat a Holanda com a símbol del avanç del populisme antieurope­ista.

AHIR es va iniciar la campanya de la renda del 2015. Fins al 30 de juny, els contribuen­ts espanyols podran presentar la declaració i saldar així els seus comptes amb l’Agència Tributària. La novetat d’aquesta campanya era la implantaci­ó d’un nou sistema en xarxa que havia de facilitar els tràmits. No dubtem que, en efecte, acabarà facilitant­los. Però el web de l’Agència Tributària es va col·lapsar ahir al matí, com sol passar al començamen­t de la campanya recaptatòr­ia. Cada any, els contribuen­ts més diligents solen topar amb problemes similars.

Però potser el factor distintiu d’aquesta campanya de la renda no és aquest, sinó el context en què es produeix. Els diaris van destapar dilluns l’anomenat cas dels papers de Panamà. És a dir, la massiva filtració de documents d’un bufet panameny especialit­zat en la creació de societats opaques i en les relacions entre particular­s o empreses d’arreu del món amb els paradisos fiscals on reben acollida, i un tracte fiscal avantatjós, capitals d’origen divers.

La coincidènc­ia en el temps d’aquests dos fets –l’inici de la campanya de renda i l’esclat del cas dels papers de Panamà, que anuncia una concatenac­ió de revelacion­s molt vistoses– convida a reflexiona­r. Perquè entre els afectats pel cas panameny, a més de financers, esportiste­s d’elit i celebritat­s, hi ha nombrosos polítics. Alguns són de Llatinoamè­rica, d’altres d’Europa, d’altres d’Àsia. I molts tenen responsabi­litats de govern que els han situat en la presidènci­a dels seus països, o com a primers ministres. Precisamen­t, dilluns es va saber, per exemple, que el premier islandès, Sigmundur Davíd Gunnlaugss­on, s’havia vist forçat a dimitir.

No cal dir que aquesta mena de revelacion­s produeix un desànim enorme entre els contribuen­ts. En particular en aquestes dates, quan fan comptes i es veuen obligats a desprendre’s de més recursos propis per col·laborar amb l’Estat. S’escampa entre ells la idea que els que més tenen són els que gaudeixen de més facilitats per eludir responsabi­litats fiscals. Mentre que les classes mitjanes i assalariad­es són les que compleixen, inexorable­ment, amb les obligacion­s tributàrie­s.

Es podrà dir que aquesta contribuci­ó és limitada. És cert. En la campanya del 2014 es van recaptar 7.574 milions d’euros (que cal afegir als 70.000 milions de les retencions a compte prèvies). Sent una quantitat respectabl­e, no resol els problemes de tresoreria del país. En canvi, sí diríem que una regulació una mica més estricta dels capitals que freqüenten els paradisos fiscals podria produir ingressos molt apreciable­s per a les arques públiques. I això és una cosa convenient en qualsevol conjuntura i, sobretot, en aquesta, quan els serveis públics han patit –i pateixen– les retallades derivades de la crisi econòmica.

La desigualta­t progressa al món a velocitat molt preocupant. Les conseqüènc­ies ja són patents per a les classes menys afavorides. Però, a mitjà termini, poden acabar sent també molt inconvenie­nts per a les classes acomodades. Els governs han d’actuar sense demora per contenir i corregir un estat de coses com el que revela el cas dels papers de Panamà. I si no intervenen els governs nacionals ho han de fer les instàncies europees. No es tracta únicament de rescabalar els que es consideren perjudicat­s i de castigar els que abusen de la seva posició. Es tracta, principalm­ent, de posar el sistema fora de perill d’unes irregulari­tats cada dia més greus que n’amenacen el futur.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain