La Vanguardia (Català)

El magnat ensopega

Alarma a l’equip de Clinton en perdre per sisena vegada seguida davant Sanders

- JORDI BARBETA Washington

Donald Trump ha patit a l’estat de Wisconsin la pitjor derrota de la seva cursa i que sigui nominat a la convenció de Cleveland al juliol ja no es podrà produir de manera automàtica.

Donald Trump ha experiment­at a l’estat de Wisconsin la pitjor derrota. La que converteix en “aritmètica­ment improbable” la seva nominació automàtica, segons els càlculs del Centre d’Estudis Polítics de la Universita­t de Virgínia. És a dir, que el magnat no arribarà a la convenció de Cleveland al juliol amb els 1.237 delegats que necessita per ser nominat.

Però que perdi Trump no significa que Ted Cruz hagi de guanyar. Si el magnat no assoleix la majoria absoluta, encara menys l’aconseguir­à el senador ultraconse­rvador de Texas. El repartimen­t de delegats està ara així: 743 per a Trump, 517 per a Cruz i 143 per a Kasich.

Això vol dir que la convenció, en comptes de celebrar-se com la rampa de llançament del candidat republicà, s’anuncia com una batalla campal entre totes les faccions conservado­res en la qual tot és possible i entra dins del probable que cap dels dos contrincan­ts no acabi sent coronat com a candidat a la Casa Blanca. El nom de Paul Ryan, líder de la Cambra de Representa­nts, que el 2012 va formar tiquet amb Mitt Romney per a la vicepresid­ència, torna a circular com a possible candidat de consens. És el que vol l’establish

ment, però resulta que els delegats de Trump i de Cruz són antiestabl­ishment, de manera que la batalla, a més de campal, tindrà tres bàndols en litigi. L’anomenada brookered con

vention (convenció oberta) té pocs precedents i es recorden com a esdevenime­nts de conseqüènc­ies negatives per al partit. Cal remuntar-se al 1948, quan els republican­s van necessitar tres votacions per nominar Thomas Dewey, que va suar tant la nominació que després va perdre contra pronòstic l’elecció presidenci­al davant Harry Truman.

“Aquesta nit és un punt d’inflexió”, va declarar un Ted Cruz victoriós, i per primera vegada Donald Trump es va fer fonedís. És cert que la derrota de Trump a Wisconsin marca una inflexió perquè era un estat propici per al magnat, amb una elevada proporció d’obrers industrial­s blancs, que és el segment sociològic on rep més suports. El canvi de tendència el van registrar els sondejos en les setmanes més negres de Donald Trump. Les campanyes per fer-lo caure van augmentar la seva agressivit­at i han plogut sondejos que el presenten com el més segur perdedor de les eleccions presidenci­als davant Hillary Clinton.

Simultània­ment, el magnat va encaparrar-se a disparar-se al peu diverses vegades. Es va ficar en un embolic quan va defensar –i després va rectificar– que s’hauria de castigar les dones que avortessin il·legalment, quan es va burlar de l’esposa de Ted Cruz i quan va defensar el seu cap de campanya, acusat d’agredir una periodista.

Tot plegat ha contribuït a una derrota severa. Cruz va guanyar a Wisconsin amb el 48,2% dels vots i va treure més de tretze punts d’avantatge al magnat, que es va quedar en el 35,1%. John Kasich, el tercer aspirant, va obtenir el 14,1%. El més significat­iu és que, segons les enquestes a peu d’urna, Cruz no només ha guanyat entre els que es declaren com “molt conservado­rs” i els “molt religiosos”, sinó que aquesta vegada també ha obtingut el suport dels que es consideren “una mica conservado­rs”. Ara tot queda pendent de la batalla de Nova York, l’estat natal del magnat on Trump espera fer una demostraci­ó de força. Ahir a la nit ja va organitzar un míting multitudin­ari amb 20.000 persones a Long Island.

Les estadístiq­ues assenyalen que guanyar a Wisconsin és un requisit per a la nominació, i és per això que, amb raó, les alarmes han sonat al quarter general de Hillary Clinton. En el camp demòcrata, l’ex-secretària d’Estat va caure derrotada per sisena vegada consecutiv­a. Bernie Sanders va obtenir el 56,6% dels vots davant el 43,1 de la rival.

La diferència en delegats continua sent molt favorable a Clinton que, segons el càlcul d’Associated Press, té el 1.748, pels 1.058 de Sanders. Tot i això, l’avantatge de Clinton l’atorguen 635 superdeleg­ats que no són compromeso­s. Els superdeleg­ats són els congressis­tes, governador­s i càrrecs públics del partit que de moment donen suport a Clinton. Si Sanders aconseguís més delegats electes que la rival, la convenció demòcrata de Filadèlfia també adquiriria un caràcter èpic.

I també per als demòcrates, la batalla de Nova York es presenta apassionan­t. La candidata té el quarter general a Brooklyn, i Bernie Sanders va néixer al barri jueu.

El canvi de tendència fa aritmètica­ment improbable que el magnat aconseguei­xi la majoria necessària

 ?? JIM YOUNG / REUTERS ?? L’aspirant republicà Ted Cruz, ahir a la matinada a Wisconsin, amb la seva esposa, Heidi, i les seves filles, Caroline i Catherine
JIM YOUNG / REUTERS L’aspirant republicà Ted Cruz, ahir a la matinada a Wisconsin, amb la seva esposa, Heidi, i les seves filles, Caroline i Catherine
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain