La Vanguardia (Català)

Doble condemna judicial per racisme i negacionis­me a Jean-Marie Le Pen

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

Amb el rellotge aturat en el ranci discurs de l’extrema dreta racista i antisemita, Jean-Marie Le Pen va rebre ahir dues condemnes judicials, per racisme i negacionis­me de crim contra la humanitat, resultat de dos processos diferents.

El fundador del Front Nacional francès, de 87 anys, caigut en desgràcia però encara president d’honor del partit, el majordom del qual Gérald Gérin apareix esmentat en l’escàndol de comptes i empreses fictícies a Panamà, ha estat condemnat a multes de 5.000 i 30.000 euros, respectiva­ment, per sengles decisions d’un tribunal de Niça i un altre de París.

A París se’l condemna per haver posat en qüestió un crim contra la humanitat quan va declarar per televisió, el 2 d’abril del 2015, que les cambres de gas van ser un “detall” de la Segona Guerra Mundial.

“El que vaig dir –va declarar llavors Le Pen, que es referia a opinions de la mateixa índole manifestad­es anteriorme­nt– va ser que les cambres de gas van ser un detall en la història de la guerra, llevat que admetem que la guerra va ser un detall de les cambres de gas”.

Van ser aquestes declaracio­ns les que van propiciar la marginació de Jean-Marie Le Pen del Front Nacional, promoguda per la seva filla, Marine Le Pen, presidenta del partit, que ha comprès que l’antisemiti­sme no guanya eleccions a França i que per fer-se políticame­nt respectabl­e hi ha de renunciar completame­nt, i centrar-se en la croada contra els immigrants nord-africans i musulmans.

La condemna del tribunal de Niça es refereix a l’esment de la presència dels gitanos a la ciutat com una cosa “urticant i pudent”, durant un míting que va pronunciar el 4 de juliol del 2013 a la capital de la Costa Blava.

“Sembla que tenen algun problema aquí per la presència urticant, i diguem-ne, pudent, d’alguns centenars de gitanos a la ciutat, però això només és la punta de l’iceberg, perquè a partir del 2014, vindran a Niça almenys 50.000 gitanos, ja que des de l’1 de gener, els 12 milions de gitanos de Romania, Bulgària i Hongria tindran la possibilit­at d’establirse a tots els països d’Europa”, va dir llavors Le Pen. Aquesta declaració ha estat considerad­a pels jutges “una incitació a l’odi i la discrimina­ció racial”.

Dos ajudants de Marine Le Pen també figuren als anomenats papers de Panamà com a presumptes defraudado­rs fiscals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain