La Vanguardia (Català)

El Govern de coalició islandès fa pinya per evitar les eleccions

- REYKJAVÍK Redacció i agències

Els dos partits que formen el Govern d’Islàndia van acordar ahir mantenir la coalició en un intent per sobreviure a l’escàndol dels papers de Panamà i evitar la convocatòr­ia d’eleccions, l’endemà que el primer ministre es veiés obligat a dimitir en sortir a la llum que amagava una societat en un paradís fiscal.

El conservado­r Sigmundur D. Gunnlaugss­on ha estat la primera víctima política de la massiva filtració de documents d’un bufet d’advocats panameny, que ha tacat dirigents i personalit­ats d’arreu del món.

A Islàndia, un petit país que encara no ha superat la devastador­a crisi del 2008, l’escàndol ha desencaden­at una onada d’indignació. Per tercer dia, milers de manifestan­ts van protestar ahir davant el Parlament. Exigien la renúncia en bloc del Govern i la convocatòr­ia d’eleccions.

Mentrestan­t, el Partit Progressis­ta (agrari conservado­r) i el Partit de la Independèn­cia, que sumen 38 dels 63 escons, negociaven la designació d’un nou primer ministre en substituci­ó de Gunnlaugss­on, que de moment continua com a líder del Partit Progressis­ta. Segons fonts pròximes al Govern, el ministre d’Agricultur­a i Pesca, Sigurdur Ingi Johannsson, proposat per Gunnlaugss­on, es perfila com el favorit.

L’oposició esquerrana va acusar el Govern d’aferrar-se al poder per evitar l’escrutini públic, ja que els dos partits estan esquitxats per l’escàndol. A més de Gunnlaugss­on, també els seus ministres de Finances i de l’Interior, tots dos del Partit de la Independèn­cia, apareixen als papers de Panamà lligats a societats en paradisos fiscals.

El president del país, Ólafur Ragnar Grímsson, encara no ha acceptat la substituci­ó del primer ministre. Grímsson, que es retira al juny després de vint anys en el càrrec, és un president imprevisib­le, que en més d’una ocasió ha sortit del paper protocol·lari que li marca la Constituci­ó –per exemple, negant-se tres vegades a sancionar lleis aprovades pel Parlament i forçant un referèndum–. La premsa islandesa especula que potser rebutjarà la renúncia i forçarà la caiguda del Govern.

El Parlament es reuneix avui i no està clar si ja hi haurà un nou primer ministre designat. L’oposició havia presentat una moció de censura contra Gunnlaugss­on, però haurà de tornar a presentarl­a contra el seu substitut si s’oficialitz­a la seva dimissió.

L’escàndol afavoreix el Partit Pirata, una nova formació nascuda el 2012 amb un discurs pro transparèn­cia: segons un últim sondeig, guanyaria les eleccions amb el 43% del vot, molt per damunt del 25%-35% que obtenia fa unes setmanes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain