La Vanguardia (Català)

Les famílies de les víctimes del Love Parade impugnen l’arxivament del cas

- SARA SANS Tarragona

El Tribunal de Duisburg (Alemanya) ha arxivat el cas del Love Parade. Els magistrats han considerat que no hi ha indicis racionals de criminalit­at a l’allau que el 2010 va acabar en tragèdia: 21 morts i 652 ferits. “És com si ens haguessin donat una bufetada, estem molt decebuts... Sis anys de procés per a això!”, lamenta Francisco Zapater, pare d’una de les joves mortes. Les famílies de les víctimes i el fiscal ja han anunciat que recorreran contra la decisió del tribunal: “Fins a Estrasburg si és necessari”, assegura Zapater.

Les famílies de Clara Zapater i la seva amiga Marta Acosta no s’ho poden creure. “És com si haguessin tornat a matar les nostres filles, en qualsevol país normal hi hauria un judici, n’hi ha hagut per al Madrid Arena”, mantenen. Però el Tribunal de Duisburg (format per tres magistrats) ha argumentat que no hi ha indicis racionals de criminalit­at ni garantia que es pugui condemnar els imputats. La polèmica decisió arriba dos anys després que el fiscal tanqués la instrucció del cas, a la qual ja s’hi havia dedicat quatre anys.

El 2014 les conclusion­s del fiscal de l’audiència de Duisburg, Horst Bien, ja van despertar crítiques per “poc contundent­s”. Es van ajuntar entre 500.000 i 1,4 milions de persones en una festa organitzad­a per a 250.000 i malgrat els 21 morts i els centenars de ferits, el fiscal només va concloure que “van deixar entrar massa gent en un lloc massa estret”. Van quedar imputades per “homicidi involuntar­i” i “lesions involuntàr­ies” deu persones (sis treballado­rs de l’Ajuntament i quatre empleats de l’empresa que va organitzar l’espectacle), que podien ser condemnats a una pena màxima de cinc anys de presó.

I tot això malgrat que la investigac­ió va revelar “greus errors en la concepció i autoritzac­ió de l’esdevenime­nt” i “errors de seguretat”. La realitat va ser que tota aquella multitud va haver de passar per un túnel de 200 metres de llarg i divuit d’ample, la qual cosa va desencaden­ar l’allau mortal.

“Se’ns han vulnerat diversos drets fonamental­s. Ens hem sentit indefensos perquè els nostres advocats no van poder intervenir en la investigac­ió, perquè només investigav­a el fiscal, i quan esperàvem el judici per aclarir-ho tot, el tribunal tanca el cas, malgrat que hi havia indicis suficients de criminalit­at,” mantenen les famílies de Clara i Marta.

Els advocats de les dues víctimes espanyoles represente­n 80 víctimes més de la tragèdia (entre ferits i morts) i ja han anunciat que recorreran contra la decisió del Tribunal de Duisburg a l’audiència de Düsseldorf. “La justícia ha estat tardana i errònia, els ha tremolat el pols davant els poderosos i han deixat de banda les víctimes i els seus familiars”, insisteixe­n.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain