La Vanguardia (Català)

Puigdemont evita jutjar el manifest antibiling­üisme

El president garanteix la cooficiali­tat de les dues llengües

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

El Govern de la Generalita­t es resisteix a censurar públicamen­t el polèmic manifest de grup Koiné que carrega contra el bilingüism­e i que advoca perquè el català sigui l’única llengua oficial en una eventual Catalunya independen­t. Un document que ha rebut nombroses mostres de repulsa de sectors acadèmics i partits polítics de diferents sensibilit­ats, entre els quals ERC, per trencar amb la tradició integrador­a del catalanism­e.

Si dimarts va ser la portaveu del Govern, Neus Munté, qui va optar per la indefinici­ó després del Conselle Executiu, ahir el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, es va parapetar en l’ambigüitat per no criticar, però tampoc no subscriure, el manifest, avalat per escriptors, filòlegs i alguns diputats i excàrrecs de la Generalita­t, com Irene Rigau. Va situar el document en el terreny del debat estrictame­nt filològic i va negar que tingui un caire racista, com així li va retreure el líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell.

El president, a més, va recordar que el Govern defensa la cooficiali­tat del català i el castellà i que conserva com a principi garantir els drets lingüístic­s de tots els ciutadans.

“Nosaltres només responem a

L’oposició lamenta el manifest Koiné i el portaveu de CSQP el titlla de “racista i fonamental­ista”

les nostres polítiques i compromiso­s. De manifestos a la societat catalana se n’han fet molts i de diferents tendències, i no per això el Govern ha de posicionar-se cada vegada en relació amb el que opina una part de la societat”, va ser la resposta de Puigdemont a la petició de Lluís Rabell d’una mostra clara i contundent de repulsa al document Koiné.

En un dura sessió de control, Rabell va qualificar el text de “molt perillós” per defensar obertament una posició que dinamita la “voluntat integrador­a” i de convivènci­a de les dues llengües –català i castellà– que el catalanism­e polític, segons el seu parer, havia assumit com a senya d’identitat des de les acaballes del franquisme.

“És la primera vegada que dins del sobiranism­e apareix una posició racista i fonamental­ista cultural que, d’alguna manera, és el re-

flex invertit de moltes pressions que ha rebut anteriorme­nt la llengua catalana”, va advertir Rabell.

En aquest sentit, el portaveu de CSQP, que va rebre la felicitaci­ó pública del líder del PSC, Miquel Iceta, per la seva intervenci­ó, a més de l’aplaudimen­t d’un bon nombre de diputats de l’oposició, va assenyalar que el manifest “es permet parlar de la immigració com d’elements colonitzad­ors involuntar­is del franquisme”.

Per Rabell, aquesta afirmació és d’extrema gravetat i ignora voluntària­ment que la immigració vinguda d’altres parts d’Espanya en la dècada dels cinquanta i seixanta va ser “decisiva en la defensa del català i en la cohesió social i lingüístic­a” de Catalunya.

Visiblemen­t incòmode amb aquest debat, el president de la Generalita­t va instar el diputat a ser “més responsabl­e” i no tergiversa­r un manifest de la lectura del qual, va afirmar, no es pot desprendre que defensi tesis racistes.

Puigdemont, a més, va situar la iniciativa Koiné en el debat acadèmic i va defensar que la Cambra catalana en quedi al marge perquè, segons va dir, el consens polític respecte a l’oficialita­t de les llengües està “perfectame­nt definit” i no és motiu de discussió al si de l’Executiu de Junts pel Sí.

“Vostè no admet que existeixi un debat sociolingü­ístic sobre les tesis que existeixen amb el bilingüism­e, sobre les llengües actives, les llengües passives..?”, li va preguntar Rabell.

La resposta va decebre el portaveu de la confluènci­a d’esquerres per “tèbia, poc contundent i irresponsa­ble.”

Aquest debat no va ser l’únic sobre la llengua en la sessió de control, ja que PP va acusar l’Executiu sobiranist­a de continuar sense garantir l’escolaritz­ació en castellà dels fills d’aquelles famílies que la reclamen.

 ??  ?? El president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, ahir durant la sessió de control
El president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, ahir durant la sessió de control
 ?? XAVIER GÓMEZ ??
XAVIER GÓMEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain