La Vanguardia (Català)

Xoc per la legalitat de la moció de la CUP

La polèmica iniciativa s’ha de debatre avui a la Cambra

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

Saltar-se una resolució del Tribunal Constituci­onal (TC) no és cap broma. Les institucio­ns han de complir les sentències, han recordat els lletrats del Parlament en les últimes reunions de la Mesa. I la moció de desobedièn­cia de la CUP –que el ple debatrà avui– porta al límit aquest precepte. Ho saben a Junts pel Sí i als grups de l’oposició.

Els anticapita­listes han tensat al màxim la relació dels òrgans del Parlament. I cada reunió de la Mesa i de la junta de portaveus s’ha convertit en un xoc frontal. Ahir es va viure el penúltim capítol al final de la primera sessió del ple. La Mesa es va reunir d’urgència per donar llum verda als canvis introduïts al text original dels cupaires, després que dimarts Junts pel Sí arribés a un pacte de mínims amb els anticapita­listes per modificar els punts més polèmics. El primer, el que suggeria directamen­t de no acatar la sentència de l’Alt Tribunal que anul·lava la resolució rupturista del 9 de novembre.

CDC i ERC van aconseguir convèncer els socis de legislatur­a de canviar el text: perquè l’inicial era il·legal i contraveni­a directamen­t la sentència del TC, segons reconeixie­n al grup de Govern. Si la moció es debatia en aquests termes, els membres del Parlament podrien incórrer en un delicte. Per això, van pac- tar un text alambinat que reafirmava els objectius de la resolució del 9 de novembre, sense dir directamen­t que es desobeeix la justícia. Junts pel Sí no va aconseguir, en canvi, persuadir els antisistem­a de retirar el punt que demanava que els Mossos desobeïssi­n l’Audiència Nacional o que els càrrecs electes desobeeixi­n les lleis que provinguin de l’Estat espanyol. Així que el grup majoritari votarà previ-

Ciutadans, el PSC i el PP presentara­n peticions de reconsider­ació per evitar la votació

siblement en contra d’aquests punts. Els canvis introduïts, però, no han convençut els grups de l’oposició, que consideren que la moció continua sent “il·legal” i que el Parlament contravind­rà la sentència del TC si debat i vota la moció. El PSC va sol·licitar ahir a la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, un informe jurídic per verificar-ne la legalitat, petició que va ser rebutjada. A Junts pel Sí asseguren que han mirat amb lupa els canvis introduïts per assegurars­e que no tindran problemes jurídics. “Encara que en realitat es tracta d’un tema polític, si el TC o el PP el volen impugnar, ho faran”, van considerar ahir membres de la direcció del grup.

Ciutadans, el PSC i el PP presentara­n avui peticions de reconsider­ació per mirar de frenar la moció, que amb tota probabilit­at seran rebutjades. Tot i això, i a petició de Ciutadans i el PP, els diputats hauran de votar si la moció surt de l’ordre del dia. Seran moviments encaminats a marcar posició política, perquè des de Junts pel Sí i la CUP ja tenen clar que la moció es debatrà i es votarà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain