La Vanguardia (Català)

El PSOE busca aferrar C’s i Podem a la negociació

Iglesias i Rivera “marquen territori” per a la cita a tres d’avui

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

“Ni en escacs, ni en cap altra competició, no anticipes en roda de premsa la teva estratègia i els teus pròxims moviments”. Aquesta sentència que ahir va emetre l’exministre Jordi Sevilla, un dels integrants de l’equip negociador del PSOE per a la investidur­a de Pedro Sánchez, reflecteix ben clar i net els dos plànols en què s’està movent la complexíss­ima negociació a tres bandes, amb Ciutadans i amb Podem, que avui s’escenifica­rà públicamen­t per primer cop.

És a dir, d’una banda hi ha les declaracio­ns públiques altisonant­s i taxatives, reptadores i, fins i tot, rupturiste­s amb què cadascuna de les parts –i singularme­nt els líders de Podem i Ciutadans, dues formacions polítiques ideològica­ment incompatib­les, almenys sobre el paper– fa uns quants dies que “marquen el seu territori”, segons fonts de la negociació, de cara als seus respectius electorats i per arribar avui amb una posició de força a la primera reunió entre els tres equips negociador­s.

En aquesta estratègia, ahir al debat del ple del Congrés, Pablo Iglesias i Albert Rivera gairebé es van oblidar que també hi havia Mariano Rajoy i Pedro Sánchez i es van dedicar a atiar-se mútuament. “Amb intolerant­s és molt difícil fer un govern progressis­ta!”, va retreure Iglesias a Rivera. I el líder de C’s va tornar la pilota al de Podem pel presumpte finançamen­t irregular de la formació lila via Veneçuela i l’Iran. Rivera, mentre la picabarall­a pujava de to en l’intercanvi de retrets, fins i tot va acusar Iglesias d’un presumpte interès per “col·locar amics, familiars i les nòvies”.

Com la vigília, els dos dirigents van escenifica­r un matrimoni impossible que va augurar per a avui

Sánchez pretén que “no s’aixequi ningú de la taula negociador­a fins al final”

una reunió a tres bandes amb el PSOE amb poques probabilit­ats d’èxit. Per a satisfacci­ó de Rajoy i de tot el grup del PP, això sí, que assisteix entre divertida i irritada a una cosa que considera poc més que un mal “vodevil” amb què Sánchez prova de mantenir viva la seva carrera política.

“Cadascú ha de fer valer la seva posició i defensar els seus interessos. Escenifiqu­en que hi ha actituds enfrontade­s, però la sola vo-

Els negociador­s preveuen tornar aquest cap de setmana “a la clandestin­itat”

luntat d’asseure’s a la mateixa taula ja és molt positiva”, diuen a l’equip de Sánchez. I celebren l’avenç: “Fa un mes hauria estat impossible”.

Però, més enllà dels retrets creuats i els marcatges de territoris, per sota del radar públic, el PSOE ha anat travant en discretes cites amb C’s i amb Podem les condicions perquè avui es puguin asseure tots, per fi, a la mateixa taula. I el seu objectiu, a partir d’avui, és “que ningú no s’aixequi de la taula” fins al final.

Així doncs, un dels objectius declarats a l’equip de Pedro Sánchez és que “es produeixi una segona reunió”. I després una altra, i una altra. Alguns membres de l’equip negociador socialista són especialme­nt optimistes i asseguren que avui “no s’acabarà res”. “Res no s’acaba fins al 23 d’abril”, pensen, en al·lusió aproximada a la data en què ja tindran definitiva­ment clar si Sánchez es pot tornar a presentar a la investidur­a com a president del Govern central o si un altre fracàs obre, finalment, les portes de la repetició electoral.

Avui, per començar, preveuen que a la cita només s’abordarà el guió de treball, els temes a tractar, la metodologi­a, el procedimen­t, els temps. En definitiva, “discutirem sobre què discutirem”, diuen al PSOE. I, aquest mateix cap de setmana, “passarem a la clandestin­itat”, per treballar ja sense llum ni taquígrafs. Com ho fan, asseguren, des de fa temps en cites discretes amb Podem i C’s per separat.

Fonts del PSOE asseguren que un dels objectius a assolir, ja sense la pressió mediàtica d’avui, serà buscar els arguments que Podem podria esgrimir per justificar un canvi de posició i que s’afegís finalment a l’acord. Per això, caldria que Pablo Iglesias pogués exhibir sis o set punts, pensen, que podria haver “arrencat” en la negociació. Ara bé, a l’equip de Sánchez subratllen que “l’acord amb C’s és ampliable, però no esmenable”.

El propòsit de Sánchez, insisteixe­n, és aconseguir formar un govern preferentm­ent monocolor, tot i que transversa­l i amb ministres independen­ts, sustentat per C’s i Podem. “No es tracta de fer un govern a tres, sinó un sol govern recolzat en dues potes”, diuen. Però altres fonts de l’equip de Sánchez conclouen: “No hi ha una fórmula màgica, i estem oberts a qualsevol fórmula”.

“No es tracta de fer un govern a tres, sinó un sol govern recolzat en dues potes”

 ?? DANI DUCH ?? Pedro Sánchez flanquejat per Albert Rivera i Pablo Iglesias en un debat de la campanya electoral
DANI DUCH Pedro Sánchez flanquejat per Albert Rivera i Pablo Iglesias en un debat de la campanya electoral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain