La Vanguardia (Català)

Urkullu refreda les opcions d’un avançament electoral

- JOAN RUSIÑOL Bilbao

Conscient de l’enrevessat escenari polític estatal, el lehendakar­i Iñigo Urkullu va refredar ahir les expectativ­es d’un avançament electoral a Euskadi: “Continuem treballant”, va proclamar en un acte per fer balanç dels 1.000 dies de govern davant la plana major del seu Executiu. El Partit Nacionalis­ta Basc (PNB) voldria convocar els bascos a les urnes el mes de juny, entre d’altres coses per te- nir prou temps a l’hora de confeccion­ar i negociar els pressupost­os de l’any que ve, si repeteix victòria. Les enquestes alerten de la incertesa del paisatge postelecto­ral amb dos blocs molt igualats: d’una banda, el que formen els nacionalis­tes i els socialiste­s, que ara ja mantenen una aliança preferent a les institucio­ns, i de l’altra, la suma d’EH Bildu i Podem. Però una cosa són els desitjos i l’altra la realitat política, condiciona­da pel bloqueig en la governabil­itat a Espanya. Si la manca d’acord obliga a repetir eleccions generals, Urkullu optarà per mantenir els comicis a la tardor, tal com està previst.

El cert és, però, que les forces polítiques basques han començat a activar les maquinàrie­s preelector­als. Els nacionalis­tes van engegar ahir el procés intern que culminarà el 7 de maig amb l’elecció d’Urkullu com a candidat. El PP també està pendent de com acaba la situació espanyola per decidir si el ministre de Sanitat en funcions, Alfonso Alonso, pot ser el seu cap de llista a la lehendakar­itza.

En el balanç que va fer el president basc –dret, amb micro de corbata i en mànigues de camisa– va subratllar la llei municipal, que avui aprovarà el Parlament amb el suport de l’esquerra abertzale, una votació carregada de simbolisme polític.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain