La Vanguardia (Català)

Batasunitz­ació

- Pilar Rahola

Un dels miracles del procés va ser la inversió que es va produir en la relació entre la causa basca i la catalana. Malgrat que sovint hem anat a rebuf, i que sempre hi va haver més admiració des del costat català (tot descomptan­t, no cal dir-ho, el tema de la violència), el procés sobiranist­a va invertir els termes i van ser molts els que van lloar la intel·ligència estratègic­a que Catalunya mostrava al món. Era la revolta dels somriures, amb una capacitat de seduir internacio­nalment que comportava la virtualita­t de sumar gent de totes les condicions.

Des de democristi­ans fins a antisistem­a, des d’un Otegi fins a líders de la dreta europea, passant per les moltes centralita­ts. Catalunya va donar una mostra de civilitat, capacitat d’organitzar manifestac­ions de multituds sense tirar ni un paper a terra i, sobretot, va demostrar que es podia iniciar un procés de ruptura bo i caminant en el límit de la llei, sense cap altra trencadiss­a que la trencadiss­a final. Ferho bé, com ho havíem fet durant les darreres Diades, orgull desacomple­xat de la capacitat del nostre país de reaccionar amb categoria.

Tanmateix, som al mateix camí? Perquè la projecció del procés en aquests últims temps ofereix una foto

L’estratègia del resistenci­alisme estètic de la CUP està impregnant Junts pel Sí i l’ANC?

invertida, com si ens estiguéssi­m corregint a nosaltres mateixos. I reblo la pregunta: estem passant de la revolta dels somriures a la batasunitz­ació del procés? O, encara més clar: l’estratègia del resistenci­alisme estètic de la CUP està aconseguin­t impregnar Junts pel Sí, l’ANC i el conjunt del moviment? I ho qüestiono amb un matís: entenc que la CUP faci la seva estratègia, perquè la seva naturalesa política és certament més propera a la kale borroka. Però una cosa és que la CUP busqui l’heroïcitat de pancarta, i una altra que ens oblidem que aquesta estratègia de confrontac­ió frontal –i prou infantil– va obtenir els vots més minoritari­s de tota la Cambra.

En aquest punt entenc els qui em recorden que, malgrat ser la menys votada, té el vot clau per a l’estabilita­t política, però això comporta una altra pregunta: significa que la necessitat del vot cupaire ha traspassat la necessitat parlamentà­ria i ha esdevingut una estratègia global? Parlant clar, la CUP està abduint Junts pel Sí? I encara que accepto la impertinèn­cia de la pregunta, em sembla obligada quan veiem mocions innecessàr­ies per plantar cara, debats surrealist­es sobre insubmissi­ó dels Mossos i un Fuenteovej­una a la catalana, amb una alcaldessa que creu que l’heroïcitat passa per una senyera en un balcó.

És a dir, estem desfent el camí ben traçat que teníem, per anar a trotar per la muntanya. Cras error, si fos el cas, perquè no oblidem que el que va aconseguir el miracle d’una aclaparado­ra majoria parlamentà­ria a favor de la independèn­cia no va ser l’estètica basatuna, sinó la civilitat noucentist­a. És com si tornéssim als anys trenta, i cometéssim els mateixos errors.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain