La Vanguardia (Català)

Cooperació en serveis de salut

- Francesc José María Sánchez F. JOSÉ MARÍA SÁNCHEZ, director del Gabinet Jurídic FJM-SLP

Una lliçó de la vigent crisi econòmica és que no es poden gestionar serveis de salut sense tenir una visió global dels problemes i que hem de buscar solucions innovadore­s que permetin superar les limitacion­s de les organitzac­ions sanitàries. Especialme­nt d’aquelles que, des d’una posició estrictame­nt local, no poden superar-les per falta de capacitat econòmica, per insuficièn­cia de població atesa o per falta de profession­als.

El mantenimen­t d’una concepció integral de l’atenció a les persones, garantint la continuïta­t entre nivells, justifica un nou paradigma que s’ha obert pas aquests últims anys. Un model de cooperació en- tre els proveïdors de serveis de salut a la recerca de la viabilitat i sostenibil­itat de les organitzac­ions, amb garanties d’equitat, qualitat i seguretat per als pacients.

Els responsabl­es de la governança de les entitats proveïdore­s, els seus gestors i fins i tot els profession­als sanitaris han incorporat en el seu ideari una perspectiv­a sistèmica per a l’abordatge d’aquests reptes. La complexita­t de la gestió sanitària indueix a la cooperació vertical i horitzonta­l i cal estar disposats a perdre identitat corporativ­a per afavorir projectes comuns i visions compartide­s amb altres proveïdors. Aquesta és la línia d’actuació que ha trobat ressò en èpoques de crisi en la qual cal aprofundir i continuar treballant.

Les idees clau que durant aquests anys han anat prenent forma en l’imaginari col·lectiu del sistema de salut per a la pro- visió de serveis sanitaris han estat el diàleg entre els operadors del sistema, el treball en xarxa i la construcci­ó d’aliances estratègiq­ues. Les raons han estat de tot tipus: d’índole interna (reduir incerteses i debilitats), estratègic­a (creació i/o explotació conjunta de nous serveis) i competitiv­a (millorar la qualitat de les prestacion­s), o una combinació de totes elles.

Reforçar els principis de coordinaci­ó i cooperació entre els diferents centres sanitaris i nivells assistenci­als no es contradiu amb la necessitat de donar més impuls a l’autonomia de gestió dels centres, sense que disminueix­i el caràcter de servei públic i amb el contrapunt necessari de control i fiscalitza­ció dels seus resultats amb independèn­cia de si la titularita­t dels dispositiu­s assistenci­als és pública o privada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain