La Vanguardia (Català)

Una derrota de l’esperit europeu

- Lluís Foix

La ruptura parcial de les regles de joc europees ha conduït a les primeres expulsions massives de refugiats que arribaran a Turquia sense tenir la seguretat que els tractaran amb la dignitat que mereixen.

Hi ha un distanciam­ent entre els governs i el que opinen públicamen­t sobre la gestió de la crisi, la cohesió europea, l’Estat de benestar i l’efectivita­t de les directrius que surten de Brussel·les. Les raons d’Estat s’han posat a la defensiva i han perdut aquell punt d’humanisme que ha caracterit­zat Europa els últims cinquanta anys.

Es tanquen fronteres, s’aixequen tanques i s’impedeix el lliure pas de persones, també als països que havien subscrit el tractat de Schengen. El que passa a les platges gregues i les seves illes aquests dies té un aire de derrota dels valors europeus. Quan a Europa es mobilitzen milers de persones per aturar l’entrada d’estrangers o per expulsar-los de matinada, sense mitjans i sense garanties, els pitjors records vénen a la memòria col·lectiva.

El 1914, els estats d’Europa van anar a una guerra pensant que era impossible, que en qualsevol cas seria breu i que no es convertiri­a en la primera gran car-

Europa està perdent l’humanisme que durant 70 anys va construir un gran espai de pau i convivènci­a

nisseria humana del segle passat. Els estats europeus seguien la lògica westfalian­a i es preparaven per a possibles conflictes que no s’observaven a l’horitzó. S’armaven per defensar i expandir les seves fronteres.

Els estats majors militars i els governs de Berlín, París i Londres tenien una percepció diferent de la realitat. Uns es volien armar per guanyar futures guerres, i les societats respective­s pujaven al carro del progrés i dels avenços socials pensant que el món havia entrat en la pau perpètua de la prosperita­t. Van córrer rius de sang en les dues guerres per les tensions ideològiqu­es i també pel nacionalis­me dels estats que encara dominaven continents sencers com a conseqüènc­ia de les colonitzac­ions. Dominació de terres i de persones.

Les tensions internes que s’observen a Europa, Rússia, la Xina i els Estats Units avui tenen en comú la falta de complicita­t entre els dirigents polítics i les respective­s ciutadanie­s. La política ha perdut contacte amb la realitat i la realitat marxa solitària buscant fórmules noves, en molts casos amb missatges simplistes i populistes, amb promeses que les masses acullen amb entusiasme.

Per què Espanya, per exemple, només ha rebut 18 refugiats? Perquè la voluntat d’acollida de molta gent ha topat amb la inoperànci­a del Govern espanyol, que no ha complert els seus compromiso­s. Això només és competènci­a de l’Estat, deia la vicepresid­enta Sáenz de Santamaría amb cert enuig. Doncs que ho faci l’Estat. I no ho fa. Per por de no sé què, per por a les urnes. Es perd el respecte envers l’altre, creix la xenofòbia, ens tanquem en debats de baixa volada i oblidem que l’Estat ha de vetllar per tothom però especialme­nt pels més fràgils, que avui són els fugitius de guerres i persecucio­ns.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain