La Vanguardia (Català)

Quan ataquen les estrelles

Les explosions estel·lars a prop de la Terra coincideix­en amb grans extincions d’espècies

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Els primers humans van gaudir de focs artificial­s còsmics.

Almenys dues supernoves, i possibleme­nt més, van explotar a prop de la Terra en l’època en què va aparèixer el gènere Ho

mo a l’Àfrica, fa entre 1,7 i 3,2 milions d’anys.

Una altra explosió estel·lar, o una cadena d’explosions, va tenir lloc fa entre 6,5 i 8,7 milions d’anys, coincidint amb una època en què es van extingir múltiples espècies i van ser reemplaçad­es per altres de noves.

Les proves d’aquests cataclisme­s còsmics, que es presenten avui en dues investigac­ions a la revista Nature, indiquen que les explosions de supernoves podrien haver tingut una influència directa en l’evolució de la vida a la Terra.

Les supernoves són els bonics cadàvers que deixen les estrelles que viuen ràpid i moren joves. Són restes d’estrelles enormes, que cremen a temperatur­es més altes que astres petits i plàcids com el nostre Sol, que esgoten el seu combustibl­e a una velocitat desenfrena­da, i que exploten al final de les seves vides.

Les explosions són d’una violència extrema. En poques setmanes emeten més energia que la que produirà el Sol en els seus 10.000 milions d’anys de vida. I durant aquest breu període emeten més llum que els milions d’estrelles de tota una galàxia juntes. Els àtoms de l’estrella surten expulsats a velocitats de fins a 30.000 quilòmetre­s per segon, o un 10% de la velocitat de la llum, i emigren per l’espai interestel·lar a la recerca d’una nova llar per donar a llum a nous astres.

Que les supernoves han tingut un paper decisiu en la història de l’univers i en l’evolució de la vida a la Terra està ben demostrat, informa l’astrofísic Jordi Isern, de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC).

Si l’univers primitiu contenia únicament àtoms d’hidrogen, heli i liti, i les estrelles petites poden formar àtoms petits com el carboni, les supernoves han estat la font majoritàri­a de tots aquells elements que són més grans que l’oxigen.

Els elements es cuinen al forn de l’estrella durant milions d’anys fusionant ingredient­s més petits, i es dispersen després en totes les direccions quan explota la supernova. Després es tornen a unir atrets per la seva gravetat i es reencarnen en una nova generació d’estrelles i planetes. Si no hagués estat per les supernoves, per tant, no seríem aquí: el calci dels nostres ossos, el ferro de la nostra sang o el sodi i el potassi dels quals depèn cadascuna de les nostres cèl·lules vénen tots de supernoves.

Les dues noves investigac­ions, l’una basada principalm­ent en dades empíriques i l’altra en càlculs teòrics, indiquen que les supernoves no només són màquines de creació de vida. També ho són de destrucció.

La recerca més empírica ha detectat ferro-60 en sediments extrets del fons dels oceans Pa-

cífic, Atlàntic i Índic. El ferro-60 és un isòtop (és a dir, un àtom de ferro amb un nombre de neutrons diferent de l’habitual) que procedeix de supernoves. Si es determina l’edat del sediment que conté ferro-60, es pot deduir en quin moment del passat la Terra va ser bombardeja­da per la radiació i els àtoms d’una supernova propera.

Un equip científic internacio­nal, en el qual han participat equips d’Austràlia, el Japó, Alemanya, Àustria i Israel, ha extret mostres del fons dels oceans en 120 llocs del món. Els minerals obtinguts arriben fins a una antiguitat d’11 milions d’anys.

Segons els resultats presen- tats a Nature, s’ha detectat una elevada concentrac­ió de ferro60 en sediments que van des de 3,2 fins a 1,7 milions d’anys d’antiguitat a tots els oceans .

“Ens va sorprendre que els residus estiguessi­n clarament distribuït­s al llarg d’un milió i mig d’anys; suggereix que hi va haver una successió de supernoves, una després de l’altra”, declara en un comunicat Anton Wallner, físic de la Universita­t Nacional Australian­a a Canberra i primer autor de la investigac­ió.

Wallner destaca que el rastre de les supernoves coincideix amb una època en què la Terra va experiment­ar un refredamen­t global, l’inici d’una era de glaciacion­s i un reemplaçam­ent d’espècies a gran escala amb l’aparició, entre altres, del gènere humà.

La investigac­ió no demostra que les supernoves fossin la causa dels canvis en el clima i en la biosfera. Tot i això, també s’ha detectat una quantitat elevada de ferro-60 en sediments d’entre 8,7 i 6,5 milions d’anys d’antiguitat. Aquest període coincideix amb el final de l’època geològica del miocè i amb un altre reemplaçam­ent d’espècies a gran escala que va propiciar l’evolució dels homínids.

“Els nostres resultats indiquen que hi ha hagut múltiples episodis de supernoves i d’estrelles massives durant els últims deu milions d’anys a distàncies de fins a 100 parsecs [uns 300 anys llum]”, conclouen els investigad­ors a Nature.

La segona investigac­ió, més teòrica, aclareix l’origen del ferro-60 dipositat en el fons dels oceans. Investigac­ions anteriors havien descobert que el sistema solar es troba en una regió de l’espai coneguda com la Bombolla Local, que té uns 300 anys llum de diàmetre i està formada per gas més calent que les regions veïnes. La Bombolla Local es va formar per l’explosió d’entre 14 i 20 supernoves d’un mateix grup d’estrelles.

El nou treball, liderat per astrofísic­s de l’Institut d’Astronomia de Berlín (Alemanya), ha estudiat la trajectòri­a d’aquest grup d’estrelles en els últims milions d’anys. Arriba a la conclusió que una supernova va explotar a una distància d’uns 290 anys llum de la Terra fa 2,3 mi-

La mort violenta d’astres a prop del Sol va afavorir l’aparició del gènere humà, segons els investigad­ors

lions d’anys. I una altra va explotar a uns 325 anys llum fa 1,5 milions d’anys.

Si les supernoves haguessin estat molt més a prop, a menys de 25 anys llum, haurien esterilitz­at la Terra. Aquesta distància, es coneix entre els especialis­tes en supernoves com la distància de la mort. Si haguessin estat no tan a prop, entre 25 i 100 anys llum, “la radiació ultraviola­da i els rajos còsmics procedents de les supernoves haurien tingut efectes molt notables sobre el clima i la biosfera”, explica Jordi Isern, de l’Institut de Ciències de l’Espai. A una distància d’uns 300 anys llum, els seus efectes, si n’hi va ha-

“Vivim en un món fràgil i estem exposats a cataclisme­s”, afirma l’astrofísic Jordi Isern

ver, no van ser tan catastròfi­cs.

De cara al futur, Isern recorda que el grup d’estrelles que va originar la Bombolla Local “ja ha passat de llarg i no correm el risc de ser víctimes d’una supernova almenys en els propers 100.000 anys”. Aquesta tranquil·litat es basa en el fet que només estrelles amb masses superiors a uns deu sols poden originar supernoves. “Coneixem totes les grans estrelles pròximes al sistema solar i cap no ens amenaça”, assenyala Isern. Però les dues noves investigac­ions, afegeix, “ens recorden que vivim en un món fràgil i que estem exposats a cataclisme­s”.

 ?? GREG STEWART / SLAC NATIONAL ACCELERATO­R LAB ?? Imatge virtual de l’explosió d’una supernova que han difós els investigad­ors de la Universita­t Nacional Australian­a
GREG STEWART / SLAC NATIONAL ACCELERATO­R LAB Imatge virtual de l’explosió d’una supernova que han difós els investigad­ors de la Universita­t Nacional Australian­a
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain