La Vanguardia (Català)

Una escola crea un grup de WhatsApp de pares i mestres per evitar rumors

- CRISTINA SEN Barcelona

“Si no pots amb ells, uneix-t’hi”. La frase, de Sun Tzu –autor de l’Art de la guerra, en una època no determinad­a de l’antiga Xina–, no s’ha extret d’un manual de citacions, sinó de la reflexió que ha fet l’escola Sagrada Família de Barcelona sobre els grups de WhatsApp de pares. El debat sobre aquests grups, els conflictes que de vegades causen entre famílies i docents o entre els mateixos pares, ha fet que aquesta escola actués, per la qual cosa ha creat el primer grup en què con- viuen pares i professors. En aquest cas, els dos tutors de les dues línies de quart de primària on s’ha dut a terme l’experiènci­a pilot.

Després d’uns mesos en funcioname­nt, l’escola ha decidit compartir la seva experiènci­a, explicar per què la va posar en marxa i les regles que ha establert. “Vam iniciar el projecte perquè sabem que moltes vegades en aquests grups es projecta una realitat diferent de la de l’escola, comentaris que no responen a una realitat, que causen confusió, malentesos, i crèiem que havíem de fer front a aquesta situació”, explica Sergi Gómez, tutor d’un dels grups de 4t de primària. Així doncs, no es tractava d’unir-se sense més ni més, sinó d’establir una sèrie de normes de bon funcioname­nt, de cordialita­t, i la funció dels tutors. L’objectiu general és evitar les tergiversa­cions.

En primer lloc, el grup inclou les dues línies per evitar comparacio­ns entre l’A i el B. Els professors no fan servir el seu número privat, sinó un d’específic de l’escola i, per tant, a les 17.15 hores es “desconnect­en”. Passa el mateix els caps de setmana, un temps en què els professors “no són”, i els dilluns responen els possibles dubtes o les preguntes que han sorgit.

Aquest sistema de comunicar, explica Sergi Gómez, no substituei­x els habituals de l’escola (intranets, reunions, etcètera), sinó que se n’aprofita la proximitat i rapidesa. Per exemple, si estan preparant una obra de teatre, es recorda quina roba han de portar els nens, però no s’atenen preguntes a títol individual, la qual cosa queda a l’àmbit de les entreviste­s personals. D’aquestes normes d’ús es va informar els pares a començamen­ts de curs i es va crear el grup. Cada línia té uns vint alumnes i la participac­ió dels progenitor­s ronda el 80%.

Els professors també eviten intervenir massa: ho fan un parell de vegades cada setmana. En molts casos, expliquen, són els mateixos pares els que es respo- nen entre ells. També és evident, explica Gómez, que de vegades no estan d’acord amb el que diuen, amb algunes maneres de funcionar que hi proposen, però és en aquest context on els professors poden donar el seu punt de vista i explicar els perquès del funcioname­nt de l’escola.

L’experiènci­a, explica l’escola Sagrada Família, està resultant positiva gràcies a aquesta manera immediata de resoldre dubtes en obert i a l’abast de tothom, i per tant es planteja estendre-la a més cursos. Tanmateix, sempre tenint en compte que el grup de WhatsApp no s’ha de convertir en l’“agenda dels fills”, sinó en una eina més de comunicaci­ó de la qual l’escola no vol prescindir i que, sobretot, prefereix fer servir segons el seu criteri, tot i que admet que no sap si es mantenen grups alternatiu­s a part.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain