La Vanguardia (Català)

Multes per a les companyies que tallin llum, gas o aigua a famílies vulnerable­s

- D. MARCHENA Barcelona

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va recuperar ahir el perfil d’activista i agitadora social que la va donar a conèixer. Va anunciar que l’Ajuntament multarà les companyies que incompleix­in la llei i tallin la llum, el gas o l’aigua a famílies vulnerable­s. Colau, tot i que no té estadístiq­ues fiables per l’“opacitat del sector”, va aventurar que “entre el 7% i el 10% de les cases de Barcelona podrien tenir pobresa energètica o risc de talls de subministr­aments bàsics”.

Com ho sap? Per pistes com les que aporten els que recorren als serveis socials, i també per dades incontesta­bles, com ara que els ajuts econòmics a cases amb pobresa energètica s’incremente­ssin fins als 778.000 euros el 2015 (un 22% més que el 2014) i que es beneficies­sin d’aquests ajuts 5.062 famílies (un 24% més). Segons Colau, les mateixes empreses subministr­adores van reconèixer el novembre passat, quan es van reunir amb l’Ajuntament, un “elevat nombre de talls de subministr­ament”, tot i que sense especifica­r si corresponi­en a “comerços, segons habitatges o famílies vulnerable­s”. També “van admetre l’existència de la pobresa energètica invisible, que afecta ciutadans que han estat de classe mitjana i que no demanen ajuda”. Les fonts al·ludides van negar ahir que els talls es produeixin si els afectats tenen informes de serveis socials que acreditin la situació en què estan i van fer referència als acords subscrits en aquest sentit amb l’Àrea Metropolit­ana.

Colau va comparèixe­r flanquejad­a per les tinentes d’alcaldia Janet Sanz i Laia Ortiz. Totes tres van posar Agbar com a exemple de bones pràctiques (“Necessàrie­s, però no suficients”), tot i que les tarifes de l’aigua han pujat un 66% al llarg dels darrers cinc anys (l’electricit­at, un 60%). Però, a diferència d’altres firmes, Aigües de Barcelona “es coresponsa­bilitza del problema i té un fons de solidarita­t que va més enllà del bo social”.

A la roda de premsa es va demanar la “sobirania energètica” i es van sentir afirmacion­s que van irritar les companyies, com ara que “atempten contra els drets humans”. El més paradoxal de la qüestió és que en el fons el que el govern municipal reclamava era el compliment de la llei 24/2015, que garanteix o hauria de garantir que ningú en risc d’exclusió no tingui talls de subministr­aments. Les companyies al·ludides, que van seguir l’acte per internet, van desmentir les acusacions i van assegurar que compleixen la llei, tot i que encara no té les normes que la desenvolup­en, com admet l’Ajuntament.

“Entre el 7% i el 10% de les cases podrien tenir pobresa energètica o risc de talls de subministr­aments”

 ?? MARC ARIAS ?? Janet Sanz, Laia Ortiz i Ada Colau poc abans de la roda de premsa
MARC ARIAS Janet Sanz, Laia Ortiz i Ada Colau poc abans de la roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain