La Vanguardia (Català)

Exemple de jurista i mestre de vida

Sacerdot i catedràtic de Dret JAUME BRUFAU I PRATS (1923-2016)

- Rector de la Universita­t Abat Oliba CEU DR. CARLOS PÉREZ DEL VALLE

Les institucio­ns són deutores, en la configurac­ió del seu caràcter, a algunes persones, i algunes persones són la manifestac­ió viva del caràcter de certes institucio­ns. Aquesta és la relació entre la Universita­t Abat Oliba CEU i Jaume Brufau i Prats. Mossèn Brufau, nascut a Mataró i ordenat sacerdot a la diòcesi de Salamanca, havia estat, després dels seus doctorats a Salamanca i el Quebec (Dret i Ciències Polítiques, respectiva­ment), catedràtic de Dret Natural i Filosofia del Dret a Barcelona i Valladolid. La seva extraordin­ària formació –que no perdia ocasió d’atribuir al seu mestre Francisco Elías de Tejada, l’autor de la fonamental Historia del pen

samiento político catalán (1963)– s’havia abocat a estudis profundíss­ims, de Pufendorf a Jean-Paul Sartre, o de Domingo de Soto a Francisco Suárez, encara que és l’àmbit dels juristes de l’Escola de Salamanca el que sempre el va atreure especialme­nt.

La visió d’aquells homes estudiosos que van voler respondre als reptes del món nou obert després del descobrime­nt d’Amèrica i el desafiamen­t de la Reforma, amb un indubtable enfortimen­t del pensament catòlic, havia seduït el cor de Jaume Brufau, encara jove, i aquesta passió no va cessar mai. Els seus treballs sobre Bartolomé de las Casas i Domingo de Soto, o sobre la controvèrs­ia entre De las Casas i Ginés de Sepúlveda mostren, a més, el seu interès pel relleu que aquells juristes van adquirir en el pla de la realitat i en la política. La mateixa Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques, de la qual formava part, va reconèixer la seva valuosa contribuci­ó en aquest camp. Qualsevol nostàlgia referent a això seria legítima.

Els qui l’hem viscut de prop –perquè Jaume Brufau es vivia– vam poder percebre com totes aquestes facetes d’un ho- me no eren una simple abstracció, sinó que es concretave­n en feina diària: continuava escrivint i publicant treballs d’investigac­ió, alhora que atenia les tasques de capellà amb estudiants, professors i personal de la universita­t. Però en els seus últims anys va ocupar un lloc privilegia­t en la seva feina la recuperaci­ó de la memòria de la seva existència, segurament perquè percebia com a privilegi una vida tan llarga, intensa i fructífera. Dos exemples: el treball de compilació de les memòries del seu pare, Joan Brufau Cusidó, amb anotacions i investigac­ió sobre aspectes concrets que mostren la història d’un català emprenedor i sorprenent, escrita amb un detall i rigor que li va fer merèixer un guardó en els premis Iluro ( De xerric a capità d’empresa. Memòries de Joan Brufau Cusidó ampliades pel seu fill Jaume

Brufau Prats, Mataró, 2014); i l’opuscle amb les memòries pròpies sobre el col·legi els Salesians de Mataró als anys vint i trenta del segle passat ( L’ahir que és també avui, 2015).

Jaume Brufau va ser un home fidel a la seva vocació. En efecte, és la fidelitat a la vocació el que va caracterit­zar tots i cada un dels minuts d’una llarga vida: a una vocació riquíssima en la qual es fonia el sacerdot lliurat a l’Església amb l’investigad­or enlluernat davant la perspectiv­a de la seva tasca; el professor enamorat dels seus alumnes amb l’home apassionat per la seva família i pel seu Mataró natal. Tot això és, en realitat, una crida, de la resposta de la qual retrem comptes els qui li vam tenir per mestre i amic.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain