La Vanguardia (Català)

Amélie Nothomb obre avui a Girona el festival literari Mot

- J. MASSOT Barcelona

Amélie Nothomb obre aquesta tarda a Girona el Mot, un model de festival que es reivindica­va des de feia anys, una trobada literària que combina autors de prestigi internacio­nal –Amélie Nothomb, John Banville, Mia Couto, Gonçalo M. Tavares–, autors en castellà –Javier Cercas, Juan Antonio Masoliver, Antonio Garriga Vela, Juan José Millás, Luis Landero– i autors catalans de diverses generacion­s: Maria Barbal, Jordi Puntí, Najat El Hachmi, Enric Casasses, Albert Forns, Jordi Nopca. Els escriptors catalans enfrontats en diàleg d’igual a igual als escriptors canonitzat­s per la crítica internacio­nal.

El festival Mot té dues seus, Olot i Girona (els ajuntament­s hi col·laboren) i un plus que ofereixen altres festivals com el Hay o fires com Liberislib­er, la proximitat entre autor i lector en un entorn de tertúlia, sense el distanciam­ent i les presses dels grans fòrums i amb la possibilit­at de crear complicita­ts literàries vagarejant per la ciutat o compartint taula.

Mita Casacubert­a coordina el festival. El primer any les reunions van girar al voltant de la literatura fantàstica; l’any passat, sobre les ciutats escrites, i en aquesta edició, sobre les vides escrites.

Comença a Girona. Avui l’escriptora belga Amélie Nothomb parlarà sobre les relacions entre vida i literatura, mentre que Jordi Puntí i Albert Forns abordaran la manera d’escriure dues vides “documentad­es”: Puntí prepara un llibre sobre Xavier Cugat i Forns va escriure com es va convertir en Albert Serra, el cineasta.

Demà l’irlandès John Banville tractarà sobre vides rebels en conversa amb la seva traductora al castellà, la madrilenya Nuria Barrios..

Les vides dibuixades seran tema de conversa entre Lluís Juste de Nin, Toni Benages ( Les extraordin­àries aventures de Francesc Pujols) i Sebastià Roig, mentre que Gonçalo M. Tavares i Juan Tallón (té un text sobre les últi- mes hores de Pavese, Pizarnik, Anne Sexton i Ferrater) parlaran sobre les vides falses.

Escriure pares reunirà Luis Landero, Vicenç Villatoro i José Antonio Garriga Vela, i escriure mares Imma Monsó, Najat El Hachmi i Stefanie Kremser.

El festival es traslladar­à a Olot el dijous dia 14, amb una conversa entre el costa-riqueny Carlos Fonseca (ha escrit sobre el matemàtic obsessiu Alexander Grothendie­ck) i Juan Antonio Masoliver Ródenas. L’endemà Alicia Giménez Barlett i Martí Domín-

Banville, Tavares i Mia Couto comparteix­en cartell amb Najat El Hachmi, Maria Barbal i Albert Forns

guez, que han publicat llibres sobre el maquis al Maestrat, intercanvi­aran els seus punts de vista sobre la guerrilla antifranqu­ista. Dissabte Andreu Caranza, Enric Casasses, Narcís Comadira i Miquel de Palol faran un Ver-Mot per dialogar entorn de la figura de Verdaguer. A la tarda, Javier Cercas i Maria Barbal, que van publicar gairebé al mateix temps novel·les sobre la vida d’Enric Marco, l’impostor que es va fer passar per ex-pres dels camps de concentrac­ió nazis i va arribar a presidir l’associació de víctimes. El francès David Foenkinos i el pintor Perico Pastor debatran sobre la vida de la pintora berlinesa Charlotte Salomon, que va acabar a Auschwitz embarassad­a i quan amb prou feines tenia 26 anys. El mateix dia el moçambiquè­s Mia Couto debatrà amb Jordi Nopca sobre el repte que suposa escriure sobre la “bèstia humana”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain