La Vanguardia (Català)

El sostre de Bogotà

- LLÀTZER MOIX

Tot i que no quedarà enllestida fins al 2017, la torre BD Bacatá ja té la teulada posada i és l’edifici més alt de Bogotà (i el segon de Llatinoamè­rica). S’alça al costat del centre històric de Bogotà i és obra del despatx barceloní Alonso/Balaguer, que en la seva expansió profession­al i inversora per aquell continent ha obert seus a Lima, Rio de Janeiro, São Paulo, Santiago o Bogotà.

Aquest edifici de 112.000 metres quadrats construïts acollirà apartament­s, hotel, oficines, centre comercial, sis plantes d’aparcament subterràni­es i restaurant amb vistes a la planta superior. A banda de les dimensions (69 plantes i 240 metres d’alçària), es distingeix per la configurac­ió. De fet, es tracta de dues torres contigües i connectade­s (la més baixa, de 56 plantes i 204 metres). Totes dues són de perfil escalonat i estan fragmentad­es en diversos cossos vidrats, de volum decreixent. La torre ocupa un solar no gaire gran –uns 4.000 metres quadrats– al dens barri de Las Nieves. Els arquitecte­s van decidir descompond­re’n el volum, concentran­t massa a la base i atenuant-ne a la part alta. Salvant totes les distàncies, aquesta és una proposta de plasticita­t comparable –tot i que menys elaborada– a la de BIG per a la torre 2 WTC de la zona zero de Nova York.

La proliferac­ió de gratacels als downtowns de grans ciutats ha propiciat dos fenòmens oposats. Per una part, la reiteració de torres amb mur cortina de vidre. Per una altra, l’eventual aparició de gratacels de formes més aviat peculiars. Tot i això, molts d’aquests downtowns s’assemblen: costa de trobar-hi una proposta que exhibeixi alhora personalit­at i discreció. Ara bé, el repertori de grans torres de Bogotà escapa, en part, a aquest adotzename­nt. Rogelio Salmona, deixeble de Le Corbusier, va deixar a la ciutat obres esplèndide­s, com les torres del Parque, amb el seu bonic treball de maó i un espai públic exemplar al voltant. O la torre Colpatria, elegant mostra d’arquitectu­ra corporativ­a. Bogotà té, a més, a l’àrea del Centre Internacio­nal amb torres de qualitat, i obres de Camacho/Guerrero, Samper, etc.

Alonso i Balaguer han construït, doncs, en una ciutat que, malgrat ser caòtica, acumula una bona tradició arquitectò­nica. I ho han fet amb desinhibid­a voluntat afirmativa –potser massa–, a redós de la política liberal de l’anterior alcalde, sota el mandat del qual es van concedir moltes llicències per a grans torres, entre les quals unes de Richard Rogers, més altes encara que el BD Bacatá.

Els mitjans profession­als de Bogotà miren la BD Bacatá amb alguna reserva. Assenyalen que la ciutat no té els serveis públics que fan falta per engranar torres tan grans en una trama urbana ja prou compacta. La BD Bacatá, amb façana a carrers de poca amplada i poca vorera, estarà ocupada per 4.000 persones més un nombrós contingent d’usuaris ocasionals. La seva vistosa silueta, diuen allà, està a punt de convertir-se en una nova icona de Bogotà. Això no estaria malament, però seria encara millor que la ciutat aconseguís assimilar-la sense grans problemes.

 ?? LL.M. ?? La BD Bacatá en una foto del febrer
LL.M. La BD Bacatá en una foto del febrer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain