La Vanguardia (Català)

La cançó d’Israel no s’acaba amb Noa

- ESTEBAN LINÉS

És la primera vegada en tota una intensa carrera artística que actua amb el seu propi projecte fora d’Israel, el país on va néixer. Més que fer-li por, assegura que és tot un repte i que de moment la seva estrena absoluta abans-d’ahir a la nit a Madrid en el cicle Ellas Crean va ser “màgica”. La cantant i compositor­a Sivan Talmor no pot amagar la satisfacci­ó amb aquesta posada de llarg, que aquesta nit la portarà al Barts Club (21 h) dins del festival Guitar BCN, on presentarà el seu últim disc, Fire.

Un concert en el qual l’atractiva intèrpret israeliana actuarà acompanyad­a del duet femení Selly and Rotem, dues compatriot­es que dominen amb coneixemen­t de causa la guitarra elèctrica i els teclats, i amb qui oferirà –suggereix dubtant-ne una mica– un repertori en clau de pop-folk lluminós. Filla d’un oficial de l’Exèrcit de l’Aire, de pares separats, de 29 anys, casada amb uns persona que no té res a veure amb el món de música i resident en una localitat dels afores de Tel Aviv, Talmor es posava a riure ahir quan li comentaven, acabada d’arribar a Barcelona, que fora d’Israel de vegades fa la sensació que l’escena de les veus femenines en aquell país s’acaba amb Noa. “A més de ser una gran cantant, té una molt bona reputació dins de l’escena musical del país. Però avui dia hi ha altres propostes molt diferents que també tenen molt predicamen­t a Israel, com Asaf Avidan o Balkan Beat Box [que casualment tenien previst actuar ahir a la nit a la sala Apolo]. Aquests músics, d’alguna manera, estan esbrossant la jungla i construint un camí diferent per on van transitant una nova generació de músics amb tota mena d’influèncie­s”.

La seva història musical és ex- tensa i una mica novel·lesca. De ben jove va formar part de la banda de les forces armades israeliane­s, “amb les quals vaig arribar a fer vuit concerts al dia durant molts mesos tocant tota mena de música , i hi vaig aprendre moltíssim”. A ella li agrada l’“americana” dels seixanta i setanta com Joni Mitchell, Leonard Cohen o Crosby Stills and Nash, “i molta música israeliana antiga, d’arrels russes. Però les coses van arribant, i l’any passat, per exemple, em vaig amarar d’indie folk com Wilco, Belle and Sebastian o fins i tot Emilia Turini”.

El punt d’inflexió en la seva carrera, però, va ser televisiu. “El 2008 vaig començar a fer la meva pròpia música, un any després em vaig posar a tocar-la en directe, i durant un parell d’anys vaig tocar i vaig cantar en diverses formacions. De sobte el 2012 vaig rebre sis trucades diferents perquè partici- pés en un nou reality televisiu que era com The voice, i després de pensar-m’ho i dubtar-ho molt vaig acabar acceptant. La veritat és que només vaig durar tres sessions, però em van ser tremendame­nt útils. D’entrada perquè el meu mentor en el programa havia estat el músic Aviv Geffen, i a través d’ell vaig acabar treballant amb el seu pare, el magnífic poeta, periodista i compositor Yonatan Geffen pràcticame­nt fins l’any passat, ell recitant els seus textos i jo cantant”. I va ser a través d’aquesta experiènci­a que va contactar amb el prestigiós productor Ori Winokur, que la va convèncer que gravés i cantés en anglès el seu nou disc, el Fire que aquesta nit repassarà al Barts Club. “Sempre ho havia fet en hebreu i crec que tenia tota la raó, perquè així he pogut portar la meva música a tot el món”.

El festival Guitar BCN presenta la cantant israeliana Sivan Talmor al Barts Club

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La música i intèrpret israeliana fotografia­da ahir a Barcelona
ÀLEX GARCIA La música i intèrpret israeliana fotografia­da ahir a Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain