La Vanguardia (Català)

Robatori al rellotge

L’Atlètic va perdre més de mitja hora per intentar resistir el setge del Barça

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

Que en un partit de futbol es juguen 90 minuts va pel camí de convertir-se en una falsa creença, com aquelles màximes que diuen que si un defensa toca la pilota ja no hi pot haver falta, o que no es pot veure la groga a la primera puntada de peu. Tothom ho repeteix, però no es correspon a la realitat. En el Barça-Atlètic de dimarts es va jugar menys d’una hora de temps real, perquè els matalasser­s van perdre més de 31 minuts.

Veient-se al davant en el marcador i amb un home menys des del minut 35, els matalasser­s es van dedicar a robar-li segons al rellotge per aconseguir el millor resultat possible per a la tornada. Per minimitzar danys, en inferiorit­at, van intentar que es jugués ben poc.

En cada interrupci­ó esgarrapav­en un minut, en cada servei de banda o de falta ronsejaven a l’hora de tornar a posar la pilota en joc, igual com Oblak es prenia amb calma els serveis de porteria. I al final de mica en mica s’omple la pica. És l’altre futbol, que Simeone i l’Atlètic dominen com pocs. Són especialis­tes en allò que els italians en diuen ofici, com ho demostra que aquesta temporada ja hagin guanyat vuit partits per 1-0. Aquesta vegada, però, no van poder impedir que Luis Suárez capgirés el resultat.

La sensació del públic del Camp Nou que protestava aquesta deliberada parsimònia atlètica queda reflectida en les dades de temps de joc real de La TdP de Catalunya Ràdio. Dimarts la pilota va estar rodant poc més de 58 minuts, i dels 38 minuts i 46 segons que no es van jugar només 7 i mig són atribuïble­s al Barça, que tenia pressa per remuntar. Després el col·legiat Brych va afegir 7 minuts –2m 01s a la primera meitat i 5m 04s a la segona– per les sis substituci­ons, l’expulsió de Torres o perquè Alba va haver de ser atès del canell després d’una mala caiguda, però el temps sostret o extraviat va ser molt més.

Fins al punt que Oblak va veure la groga per constant pèrdua de temps quan el Barça ja guanyava, perquè aquell 2-1 era un mal menor per a l’Atlètic. A més, cal destacar que el temps que el porter triga a sacar després d’una parada no es comptabili­tza, estadístic­ament com a temps perdut sinó com a possessió.

El d’ahir és el quart partit dels blaugrana d’aquesta temporada amb més interrupci­ons. Se n’emporta la palma el Barça-Espanyol de Copa al Camp Nou, un enfrontame­nt molt calent només quatre dies després del de Lliga a Cornellà i que va reunir tots els requisits perquè es veiés poc futbol: el visitant es va avançar ràpid (9), hi va haver diverses enganxades i dos d’expulsats (Diop i Hernán Pérez). Aquella nit va ser tan dura que gairebé es va perdre més temps (47m 49s) del que es va jugar (48m 10s). En dos dels altres partits en què menys va rodar la pilota també hi va haver dos expulsats: al camp del Rayo (Llorente i Iturra) i contra l’Atlètic a la Lliga, quan Filipe Luís i Godín van veure la vermella. En aquestes condicions, els equips en inferiorit­at numèrica es dediquen a parar el joc i que passin els minuts, més que a jugar.

En canvi, és destacable que el partit on més s’ha jugat (64m 01s) sigui el BayerBarça (1-1) de l’última jornada del grup, en què el conjunt alemany necessitav­a guanyar per seguir a la Champions contra un Barcelona ja classifica­t.

Aquests artificis d’espavilat podrien tornar a aparèixer dimecres al Calderón, perquè un 1-0 donaria la classifica­ció a l’Atlètic, com ja va passar als quarts de final del 2014 amb el Tata. Llavors Koke va marcar al minut 5 i ja no hi va haver més història.

FINS I TOT DESPRÉS DE LA REMUNTADA El porter Oblak va veure la groga quan el Barça ja guanyava perquè el 2-1 era un mal menor

GAIREBÉ 48 MINUTS, EL RÈCORD En el Barça-Espanyol de Copa va faltar poc perquè es perdés més temps del que es va jugar

?? ALBERT GEA / REUTERS ?? Messi vol agafar-li la pilota a Oblak per servir ràpid després del segon gol de Suárez
ALBERT GEA / REUTERS Messi vol agafar-li la pilota a Oblak per servir ràpid després del segon gol de Suárez