La Vanguardia (Català)

L’AIReF carrega contra la gestió del dèficit del Ministeri d’Hisenda

- Madrid

Amb el dèficit públic desbocat el 2015 –va assolir el 5,2% del PIB– i, amb tota probabilit­at, molt lluny del compromís amb la UE també el 2016, l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (AIReF) va carregar amb inusual claredat contra el paper del Ministeri d’Hisenda. El president d’aquest organisme encarregat de vetllar per la sostenibil­itat dels comptes públics, José Luis Escrivá, es va queixar que des de fa temps que sol·liciten el desplegame­nt d’unes “eines preventive­s” per contenir la desviació pressupost­ària, que “desgraciad­ament no s’han acabat d’aplicar”. “És trist que l’ajust vingui de fora”, va assenyalar, en al·lusió a la més que previsible intervenci­ó de Brussel·les.

Durant la presentaci­ó del seu informe sobre els pressupost­os de les diferents administra­cions, Luis Escrivá va admetre que havia tingut “friccions” amb el ministeri que comanda Cristóbal Montoro, donant a entendre que estan “poc acostumats a ser supervisat­s”.

Segons els càlculs de l’AIReF, el dèficit de totes les administra­cions es tancarà aquest any lleugerame­nt per sobre del 4% del PIB –el compromís amb la Comissió Europea és del 2,8%–, davant l’“absència de mesures significat­ives dirigides a reduir” aquest desfasamen­t. Aquest forat, asseguren, es concentra en l’Administra­ció central i la Seguretat Social. Una vegada analitzats els pressupost­os aprovats per les autonomies, l’organisme adverteix d’un nou incomplime­nt de les adminis- tracions territoria­ls, encara que va cridar a evitar “dimonitzar” la seva actuació. Entre les comunitats amb “un risc molt alt” d’ultrapassa­r l’objectiu de dèficit, figuren Catalunya –calculen un desfasamen­t d’entre l’1,5% i l’1%–, Extremadur­a, la Comunitat Valenciana, Múrcia i Aragó. L’AIReF va insistir a establir plans de correcció a mitjà termini i dissenyar uns objectius realistes, adaptats a la situació de cadascuna de les autonomies.

En tot cas, l’AIReF considera que el “més preocupant” és la situació de la Seguretat Social, per a la qual preveuen una desviació de set dècimes del PIB aquest any sobre l’objectiu acordat, en quedar-se en l’1%. Un nivell de dèficit que es mantindrà, segons els seus càlculs, “fins al 2020-2021”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain