La Vanguardia (Català)

Montoro dóna 15 dies a les autonomies per retallar més

Hisenda demana a Catalunya que reservi 2.880 milions per complir l’objectiu de dèficit

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

La majoria de les autonomies es van posar en peu de guerra ahir, després de ser comminades pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, a detallar en quinze dies els plans d’ajust per complir amb l’objectiu de dèficit que se’ls ha assignat, el 0,3% del PIB. En el cas de Catalunya, vol que reservi 2.880 milions per aconseguir l’objectiu. Montoro va anunciar que avui crearà una comissió d’experts sobre finançamen­t autonòmic.

La tramesa a dotze comunitats autònomes –entre les quals Catalunya– d’una carta en la qual el ministre en funcions d’Hisenda, Cristóbal Montoro, els reclama una congelació de la despesa ha creat malestar entre els governs autonòmics. Ahir, durant la compareixe­nça a la comissió d’Hisenda, Montoro va explicar que totes aquestes comunitats que s’han desviat de l’objectiu de dèficit (tret de Navarra, que no es finança segons el règim comú) tenen quinze dies per remetre a Hisenda un compromís de “no disponibil­itat de crèdits”, així com un pla econòmic, que valoraran el departamen­t de Montoro i l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (AIReF). “Estem aplicant la llei, però ho faig amb la tranquil·litat que no estem demanant reduccions de despesa a ningú, sinó que estem dient que els nous recursos s’utilitzin per finançar la despesa que ja tenen i que ha causat el dèficit públic”, va assegurar. Segons els seus càlculs, les comunitats autònomes compten amb uns 10.000 milions extres procedents de la liquidació dels impostos i de l’estalvi pels baixos interessos.

En la comunicaci­ó enviada el dimecres a les autonomies es recullen “mesures coercitive­s” que estableix l’article 25 de la llei d’Estabilita­t Pressupost­ària. En el cas de Catalunya, el departamen­t de Cristóbal Montoro li ha comunicat per escrit que calcula que la Generalita­t disposa d’un finançamen­t addicional respecte al 2015 de 2.880 milions d’euros –1.862 milions del sistema autonòmic i 1.019 milions de reducció de costos financers–. L’article a què apel·la el ministeri també preveu altres instrument­s correctors –que no es recullen a la carta d’Hisenda– com demanar un dipòsit amb interessos al Banc d’Espanya del 0,2% del PIB o “enviar” una comissió d’experts que fixaran mesures d’obligat compliment. Una vegada disposi dels plans de cada autonomia, Hisenda convocarà els responsabl­es autonòmics de l’àrea a un Consell de Política Fiscal i Financera.

Les comunitats autònomes van registrar l’any passat una desviació pressupost­ària de l’1,7% del PIB, davant el 0,7% acordat amb Brussel·les. I en teoria, aquest any el dèficit hauria de situar-se en el 0,3%. Amb aquestes cartes, on les comunitats autònomes veuen una imposició de noves retallades, Montoro parla de reduir el forat, cenyint-se a una regla de despesa que limiti l’increment d’aquestes partides a un màxim de l’1,8%.

Durant la intervenci­ó davant els diputats, Montoro va avançar a més que el Consell de Ministres d’avui tindrà sobre la taula la creació d’un comitè d’experts sobre la reforma del model de finançamen­t autonòmic. El ministre en funcions va defensar que impulsarà aquesta comissió “amb el concurs de totes les comunitats autònomes, perquè vagin desbrossan­t el camí tècnicamen­t”.

Tot just una setmana després d’haver informat de la dada oficial de dèficit públic per al 2015, Montoro va explicar ahir davant la comissió parlamentà­ria d’Hisenda que, a causa d’una correcció d’Eurostat, el desajust entre ingressos i despeses de l’any passat queda finalment en el 5% del PIB i no en el 5,2%. Aquest canvi es produeix pel còmput de “les conseqüènc­ies pressupost­àries derivades de l’ús de l’espai radioelèct­ric”, que millora el desajust de l’Administra­ció central en 1.600 milions d’euros, per la qual cosa passa al -2,5% (davant l’objectiu del -2,9). En tot cas, aquest 5% global de desfasamen­t pressupost­ari queda lluny del compliment del 4,2% acordat amb Brussel·les. Montoro també va aprofitar per recordar que el seu partit ha ofert a la resta de formacions polítiques negociar un retard en el camí de reducció del dèficit públic davant les institucio­ns comunitàri­es, que ha de ser tractat amb la Comissió Europea.

Sobre el dèficit que arrossega la Seguretat Social, el punt més preocupant de la desviació dels comptes públics, segons l’AIReF i bona part de l’oposició, el ministre es va limitar a defensar la necessitat de negociar en el pacte de Toledo que part de les pensions es financin amb càrrec als pressupost­os generals de l’Estat. Montoro va fer cas omís a més de les crítiques de la resta de partits per la falta de realisme en la previsió d’ingressos per cotitzacio­ns socials.

REVISIÓ DE LA DESVIACIÓ El dèficit del 2015 passa al final del 5,2% al 5%, per una modificaci­ó d’Eurostat

FINANÇAMEN­T AUTONÒMIC El Govern en funcions vol posar ara en marxa una comissió d’experts

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El ministre en funcions d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ahir al Congrés dels Diputats
EMILIA GUTIÉRREZ El ministre en funcions d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ahir al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain