La Vanguardia (Català)

El Parlament desafia el TC i torna a votar la declaració de ruptura

JxSí s’oposa al fet que els Mossos desacatin les ordres de l’Audiència Nacional

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

El Parlament va reafirmar ahir els objectius de la resolució rupturista del 9 de novembre, anul·lada pel Tribunal Constituci­onal (TC), però va evitar enfrontar-se directamen­t a la justícia. Va ser el punt final a tres setmanes de fortes disputes a la Cambra, des que la CUP va presentar la moció que instava el Govern a desobeir l’Alt Tribunal per avançar cap a la independèn­cia de Catalunya.

La moció dels antisistem­a va ser aprovada amb els vots favorables de la CUP i Junts pel Sí –l’oposició hi va votar en contra, excepte Catalunya Sí que es Pot, que no hi va participar com a mostra de protesta–. Tot i això, alguns dels punts més polèmics no van prosperar. La coalició entre CDC i ERC es va oposar a l’apartat que demana que els Mossos d’Esquadra no atenguin els requerimen­ts de l’Audiència Nacional i la CUP es va quedar sola.

Al grup majoritari consideren que això posaria en risc la policia catalana. El punt que promovia la desobedièn­cia entre els càrrecs electes de Catalunya tampoc va tirar endavant, encara que aquí Junts pel Sí es va abstenir.

Abans d’arribar al ple del Parlament el text va passar per diverses modificaci­ons, peticions dels grups de l’oposició perquè fos retirat per “il·legal”, una votació enmig de la sessió de la Cambra per decidir si es treia de l’ordre del dia... tot envoltat d’una densa polseguera dialèctica. Al final la moció es va portar a debat amb el resultat esperat, resultat que respon a l’estratègia de Junts pel Sí de caminar cap a la independèn­cia sense fer gaire soroll. La idea, ja expressada diverses vegades pels diputats de la coalició, és aprofitar els racons legals actuals perquè es tingui temps a construir “les estructure­s d’Estat” que facilitin el trànsit cap a una eventual república catalana. Com a exemple, el que va passar al final del ple al mig dia: la ponència conjunta que ha de redactar la llei de règim jurídic català, una de les tres normes de la desconnexi­ó, es reunia per començar a treballar.

El primer punt de la moció de la CUP, el que va suscitar més polèmica amb Junts pel Sí, exigia ratificar la resolució rupturista del 9 de novembre i desobeir la sentència del TC que l’anul·lava. Però al grup de Govern considerav­en que no podien contraveni­r la sentència del tribunal, per això van demanar de modificar-lo. Els serveis jurídics de la Cambra també van advertir que la moció de la CUP, tal com s’havia presentat de bon principi, era il·legal i no es podia tramitar.

Per això Junts pel Sí ha mantingut una pugna fins a l’últim moment per modificar-lo. El text aprovat ahir no fa cap referència al desacatame­nt. El contingut és un joc d’equilibris per dir que s’aplicarà la resolució rupturista sense esmentar la desobedièn­cia directa. Així, s’insta a seguir “el mandat democràtic sorgit de les urnes el 27-S” i a reiterar “els objectius continguts en la declaració del 9-N” per culminar la independèn­cia de Catalunya.

“Som aquí per fer el que ens van dir les urnes”, va destacar el diputat de Junts pel Sí Lluís Llach. A part de tensar les relacions entre el grup de Govern i els seus socis anti-capitalist­es, la moció de la CUP ha provocat un xoc frontal a les institucio­ns. L’oposició va acusar Junts pel Sí d’“utilitzar la Mesa del Parlament” en benefici propi. En aquesta línia, el diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa va considerar que la coalició ha portat “fora de la llei” la Cambra, mentre que el líder del PP català, Xavier García Albiol, va insistir que la moció aprovada “no serveix de res”. “Malgrat els canvis, continua sent inconstitu­cional”, va insistir el diputat socialista Ferran Pedret.

Va anar més lluny el diputat de Sí que es Pot Joan Coscubiela: “L’única desobedièn­cia que practiquen és al Parlament i als seus serveis jurídics”, va lamentar.

La CUP, per la seva part, va defensar la iniciativa presentada com una estratègia per accelerar la independèn­cia. “La legalitat no és un límit quan tenim la raó”, va concloure la diputada Anna Gabriel.

La CUP defensa que la seva moció accelerarà la independèn­cia de Catalunya L’oposició lamenta que Junts pel Sí porta les institucio­ns “fora de la legalitat”

 ?? DAVID AIROB ?? El president, Carles Puigdemont, amb el vicepresid­ent, Oriol Junqueras, en la votació d’ahir
DAVID AIROB El president, Carles Puigdemont, amb el vicepresid­ent, Oriol Junqueras, en la votació d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain