La Vanguardia (Català)

Judici a un regidor cupaire per coaccions a un metge

- TONI MUÑOZ Barcelona

Al regidor de la CUP a l’Ajuntament de Barcelona Josep Garganté li ha sortit malament la jugada. Haurà d’anar a judici com a acusat per un delicte lleu per haver pressionat presumptam­ent un metge perquè inclogués al seu informe que el manter que estava assistint havia estat agredit per la Guàrdia Urbana.

Els fets es remunten al 23 de març passat, quan quatre persones –dos ciutadans, un venedor i un agent– van caure per les escales d’accés a l’estació del metro de Drassanes després que els venedors ambulants fugissin en estampida de la policia cap al suburbà. El manter es va fer mal al peu i alguns companys seus el van traslladar fins a l’ambulatori Peracamps, que queda a pocs metres de la Rambla. Va ser allà on, alertat per uns activistes, es va presentar el regidor de la CUP Josep Garganté, que es va identifica­r als agents de la Guàrdia Urbana que hi havia a fora del dispensari ensenyant-los el carnet de l’Ajuntament.

Un cop el venedor va ser donat d’alta, Garganté va recriminar a una auxiliar del centre que l’informe que havia expedit el metge s’havia de canviar per deixar constància que les lesions que s’havia fet el manter van ser causades per una agressió o una empenta de la Guàrdia Urbana.

L’auxiliar l’hi va comentar al metge, que després d’una primera negativa i la conseqüent insistènci­a de Garganté i d’un activista de la plataforma Tras la Manta, va accedir a rebre’ls. Segons fonts pròximes al cas, el regidor de la CUP va parlar en “un to intimidato­ri” per exigir-li que modifiqués el comunicat mèdic i hi fes constar l’agressió de la Urbana. El doctor li va justificar que havia preguntat al manter fins a tres vegades com s’havia fet les ferides i que ell li va respondre que havia caigut. “Les lesions coincideix­en amb una caiguda i no pas amb una agressió”, li va exposar. “Tu mateix, podem acabar en 5 minuts o en 5 hores”, li va etzibar el regidor de la CUP. Les pressions del cupaire van fer l’efecte contrari i el metge va decidir denunciar Garganté per coaccions. En la seva declaració davant la Guàrdia Urbana va afirmar “que es va sentir intimidat”.

A més, a Garganté la jugada encara li va sortir pitjor, perquè van presenciar la seva actuació cinc membres del personal de l’ambulatori i tres agents de la Guàrdia Urbana que justament estaven esperant que donessin d’alta un altre agent amb problemes al ronyó. Tots ells han prestat declaració davant la Guàrdia Urbana. A més, un pacient va gravar en vídeo amb el telèfon mòbil la conversa del regidor amb el metge, una prova que obra en poder del jutjat i que podria ser determinan­t pel futur del cas.

Paral·lelament, l’Ajuntament va obrir una investigac­ió per aclarir la caiguda de les quatre persones. En el vídeo de les càmeres del metro es veu com el manter ensopega amb un altre venedor abans de caure per les escales sense que cap agent hi intervingu­i.

La regidora de la CUP María José Lecha va justificar ahir l’actuació del seu company argumentan­t que Garganté volia demanar una segona exploració mèdica per al manter sense la presència de la Guàrdia Urbana perquè el venedor se sentia intimidat. Garganté va declinar fer declaracio­ns.

El regidor de la CUP, conductor de TMB, ja va ser condemnat a pagar 5.000 euros de multa per haver trencat l’objectiu d’una càmera de TV3 durant la vaga general del 29 de setembre del 2010.

El judici ràpid contra ell serà el dia 22 d’abril.

El jutjat té un vídeo de la conversa de Garganté amb el metge que va gravar un pacient

 ?? JORDI ROVIRALTA ?? El regidor de la CUP Josep Garganté ahir a Barcelona
JORDI ROVIRALTA El regidor de la CUP Josep Garganté ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain