La Vanguardia (Català)

Perill donostiarr­a

Ni Guardiola, ni Vilanova, ni Martino, ni Luis Enrique no han aconseguit guanyar a Anoeta

- ANTONI LÓPEZ TOVAR CARLES RUIPÉREZ Barcelona noeta bazinga

Desè classifica­t, amb la meitat de punts que el FC Barcelona, la Reial Societat és, tot i així, un os dur de rosegar per als culers, que no treuen un triomf d’Anoeta des de la temporada del 2007, un avís a navegants per a Luis Enrique si no vol complicar-se la Lliga.

Aés sinònim d’un per al Barcelona a l’última dècada. Cada visita a Donosti ha acabat amb un revés dels que deixen marca, dolorós com les fletxes del màrtir Sant Sebastià. El Barcelona no hi guanya des del 2007, quan Iniesta i Eto’o van aconseguir els gols davant un rival que s’encaminava cap al descens. Ni Guardiola, ni Vilanova, ni Martino, ni Luis Enrique no han aconseguit trencar el malefici. La Reial, que només ha guanyat tres vegades al Camp Nou, d’on no treu un punt des de fa 21 anys, es transforma a casa seva, inabordabl­e per als blaugrana.

ADÉU A 31 JORNADES INVICTES. La primera visita a Anoeta després de tres anys de la Reial a Segona va caure entre les semifinals de Champions contra el Madrid. Després de guanyar 0-2 al Bernabeu, aquell 30 d’abril de 2011 Pep va prioritzar la tornada per assegurar la final de Wembley i va recórrer a molts suplents. Pinto va ser titular amb Montoya, Milito, Fontàs, Thiago, Afellay i Jeffren. Thiago va avançar el Barça, que va anar al descans guanyant. Però al segon temps la Reial es va aprofitar de l’eufòria del líder, que no perdia des de la segona jornada contra l’Hèrcules, tenia 8 punts d’avantatge i, a més, el Madrid havia perdut contra el Saragossa. Ifrán i Xabi, de penal, van remuntar. Feia 231 dies que el Barça no perdia. Naixia la llegenda negra d’Anoeta.

VIRUS FIFA I DEL 0-2 AL 2-2. El Barça estava llançat. Havia guanyat la Supercopa d’Espanya al Madrid, la d’Europa al Porto i va golejar el Vila-real en la primera jornada (5-0) amb un 3-4-3. L’equip de Guardiola anava a Anoeta després d’una aturada de seleccions i el tècnic va deixar Messi a la banqueta. Tot i això, la sortida va ser fulgurant. Xavi i Cesc van posar el 0-2 abans del minut 10, però tot es va començar a torçar amb la lesió d’Alexis. A la segona part, Agirretxe i Griezmann van igualar amb dos gols gairebé seguits. L’entrada de Messi i Iniesta a la recta final no va moure el marcador.

MASSA SOROLL. Líder destacat en la 20a jornada de la 2012-2013, el Barça va anar a Anoeta envoltat de soroll i va tornar a sortir-ne escaldat. Aquella setmana de gener Guardiola va anunciar que fitxava pel Bayern, Valdés va notificar el seu adéu a final de curs i Vilanova va optar per l’onze de gala. Pedro i Messi, amb la seva primera diana a Anoeta, van tornar a donar un clar avantatge, però Chory Castro va retallar. I a la segona part va ser un rosari de desgràcies per a un Barça superat: Piqué va ser expulsat, Castro va empatar de rebot i Agirretxe va rubricar el triomf local al temps afegit.

ADÉU DEFINITIU AL LIDERATGE. El Barça acabava d’eliminar la Reial de la Copa amb patiment i queixes de l’adversari per l’actuació arbitral i es va trobar amb una Anoeta tremendame­nt hostil a la 25a. jornada. Amb molts canvis i experiment­s estranys, amb Song com a pivot i Busquets d’interior, Gerardo Martino es va complicar la vida i va caure estrepitos­ament (3-1). Song va obrir el marcador amb un desgraciat gol a pròpia porta i la Reial es va encoratjar davant les facilitats d’un Barça que havia alineat Neymar com a titular per primera vegada el 2014 (era 23 de febrer). L’hecatombe va fer sortir de polleguera Martino, que va ser expulsat, i el Barça va perdre el liderat, que ja no recuperari­a, encara que a l’última jornada, amb la visita de l’Atlètic al Camp Nou, va tenir opcions al títol.

MESSI I NEYMAR, SUPLENTS. 4de gener. Messi, Neymar i Alves acabaven de tornar de les vacances de Nadal i Luis Enrique els va deixar a la banqueta en un territori propens per a les desgràcies. Un autogol d’Alba al minut 2 va donar el triomf a la Reial contra un Barça que no va poder doblegar la resistènci­a donostiarr­a ni quan va utilitzar les vaques sagrades a la segona part. Luis Enrique va quedar realment tocat per la derrota i Messi, en protesta per la suplència, no va anar a l’entrenamen­t amb públic de l’endemà al Miniestadi. Es va originar una greu crisi, però l’equip va saber reaccionar amb el triplet.

L’ÚLTIMA VICTÒRIA El Barcelona no s’imposa en terreny donostiarr­a des del 2007, amb Rijkaard a la banqueta EL MALEFICI Gols en pròpia porta, derrotes al temps afegit, expulsions de Martino i de Piqué...

 ?? VINCENT WEST / REUTERS ?? Messi, obstaculit­zat per Iñigo i Granero en l’última visita del Barcelona a Anoeta
VINCENT WEST / REUTERS Messi, obstaculit­zat per Iñigo i Granero en l’última visita del Barcelona a Anoeta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain